Home Rubrike Vijesti SPP: Grafiti u Beogradu su čin prijetnje i mržnje

SPP: Grafiti u Beogradu su čin prijetnje i mržnje

401

Stranka pravde i pomirenja oštro osuđuje skrnavljenje prostorija Predstavništva Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru u Beogradu grafitom „SRBIMA SRPSKO“, koji je 17. 2. 2020. godine, tokom praznika u povodu Dana državnosti Republike Srbije, osvanuo na staklenom dijelu prostorija.

Nema sumnje da je u pitanju poruka prijetnje i mržnje upućenja ovom Univerzitetu zbog činjenice da je riječ o visokoškolskoj ustanovi sa sjedištem u Novom Pazaru, jedinom univerzitetu multietničkog sastava u ovoj zemlji.
Kada su prošle godine obijene i opljačkane prostorije SPP-a na susjednoj adresi, smatrali smo da je to djelo lopova i huligana. Međutim sada, poslije ovih grafita, nije teško zaključiti da postoje oni kojima smeta drugo i drugačije i koji bi da to drugačije odstrane iz Beograda.

Prema svom idejnom i programskom opredjeljenju, Stranka pravde i pomirenja će ostati dosljedna djelovanju u korist mira i stabilnosti afirmišući univerzalne vrijednosti tolerancije i suživota.

Od nadležnih državnih organa zahtijevamo da pronađu, procesuiraju i sankcioniraju počinioce ovog čina, a od ključnih nosilaca političke odgovornosti očekujemo da ovo shvate kao znak da medijsko i općedruštveno afirmiranje mržnje i netolerancije može imati i teže posljedice.

Informativna služba

Previous articleGrafiti mržnje “Srbima srpsko” na prostorijama Internacionalnog univerziteta u Beogradu
Next articleDr. Zukorlić: Neprihvatljiv odnos državnih organa prema zločinima u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima…