Home Vijesti DIJASPORA ODLUČNO ZA PROMJENE U SANDŽAKU

DIJASPORA ODLUČNO ZA PROMJENE U SANDŽAKU

873
0

Proteklog vikenda je u organizaciji potpredsjednika Zajednice Sandžačke Dijaspore Šefadila Ličine i potpredsjednika SPP-a zaduženog za dijasporu Ljutvije Balkana organizirano niz skupova u Parizu, Strazburu i Štutgartu na kojima je dominirala tema predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji.

Na poziv organizatora pomenutim skupovima u dijaspori je između ostalih prisustvovao i Edin Zećirović, predjednik Gradskog odbora SPP-a za Novi Pazar i državni sekretar u Vladi Srbije, kao i predsjednik BKZ-a za Luksemburg Asmir Bihorac.

Tom prilikom je na skupovima posebno bilo riječi o važnosti predstojećih izbora, te da je od izuzetnog značaja da se što veći broj Sandžaklija u dijaspori prijavi u najbližim konzularnim predstavništvima u svom okruženju kako bi stekli mogućnost glasanja u inostranstvu, u koliko nijesu u mogućnosti krajem aprila boraviti i glasati u Sandžaku.

Ličina je u svojim obraćanjima posebno istakao da je važno imati na umu činjenicu da politike
koje su dovele do iseljavanja velikog broja Sandžaklija u proteklih nekoliko decenija i danas prijete da onemoguće dolazak, u punom kapacitetu, prosperitetnih snaga na političku scenu Sandžaka, te da dijaspora kao i do sada treba zauzeti svoj stav i pomoći da započeti pozitivni procesi u Sandžaku dobiju na snazi i dinamici.

Zećirović je dalje pojasnio da SPP, jedina ima cjelovit, jasan i transparentan program kako za razvoj lokalnih samouprava tako i za Sandžak u cjelini te da je posebno važno da u toku pristupnih pregovora Srbije sa Europskom unijom Sandžak sebi izabere predstavnike koji će znati, moći i smeti zastupati i boriti se za interese Sandžaklija kako onih koji su u Sandžaku tako i onih koji su privremeno prinuđeni boraviti van njega. Zećirović je istakao da sve ono što je SPP u protekle četiri godine, na čelu sa njenim liderom Muftijom Zukorlićem, uspjela ostvariti jeste zaslugom onih koji su uložili svoje povjerenje kroz glasove na prethodnim izborima, te da je od izuzetne važnosti to povjerenje potvrditi i osnažiti. Da bi se desio brži ekonomski, infrastrukturni, energetski, kulturni i uopće društveni razvoj Sandžaka mi u SPP-u očekujemo vašu podršku kao i podršku građana u sandžaku. Naše snaženje bi pojačalo vezu između Sandžaka i dijaspore što bi bilo brana prijetećoj asimilaciji – poručio je između ostalog Zećirović.

Pri ovim posjetama formirani su koordinacioni odbori koji će blagovremeno obavještavati zainteresirane za način i procedure neophodne za ostvarivanje prava glasanja u dijaspori.