Home Rubrike Vijesti Pojačana kontrola saobraćaja do 23. februara

Pojačana kontrola saobraćaja do 23. februara

485

U cilju povećanja bezbijednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas do 23. februara provode pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju. Kontrola će biti usmjerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pješaka.

 

Podsjećaju da je od početka ove godine, broj saobraćajnih nezgoda povećan za 16 posto, a broj prekršaja za sedam posto u odnosu na isti period prošle godine. Poginula su 22 vozača putničkih vozila i isto toliko pješaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista, dok je više od 300 povrijeđeno.

 

Najčešći faktor nezgoda od početka ove godine bila je neprilagođena brzina.. Također, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povrijeđena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 posto poginulih vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

 

Kada je riječ o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pješaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 posto njih strada usljed neopreznog stupanja na kolovoz. Također, 30 posto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pješacima izazvali su vozači putničkih vozila.

 

Uprava saobraćajne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Previous articleU Novom Pazaru obilježen dan djece oboljele od raka
Next articleGrafiti mržnje “Srbima srpsko” na prostorijama Internacionalnog univerziteta u Beogradu