Hutba Reisu-l-uleme u novoizgrađenoj džamiji u Ljubljani

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ne imati džamiju znači ne imati punu slobodu, ne imati znak i orijentir u prostoru, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović danas tokom hutbe u novoizgrađenom Muslimanskom kulturnom centru (MKC) u Ljubljani.

Džamija je mjesto duhovne slobode, mjesto gdje se otkriva dublji smisao života, gdje se čovjek slobodno i bez straha obraća Bogu, gdje se bez interesa čovjek obraća čovjeku. Naši preci su bili svjesni da bez džamije nisu u potpunosti slobodni ljudi. Podignuta džamija bila je znak njihove duhovne slobode od vanjskog pritiska i prisile. Tamo gdje postoje hramovi, gdje uspravno stoje munare i tornjevi, tamo stanuje sloboda”, kazao je reisu-l-ulema.

Uvijek kažemo da su to bile naše bosanske, evropske crkve i džamije koje nismo znali cijeniti i zaštititi. Lekcije iz Bosne ne smijemo ponavljati nigdje više u Evropi i svijetu, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema.

“Želim vam još jednom čestitati na velikom postignuću, i kao džematu, i kao zajednici u cjelini, na čelu s imamima i muftijom Nedžad-ef. Grabusom. Neka vas Allah obraduje Svojom milošću i nagradom. Sada, kada ste se uselili u svoj dom, čuvajte ga i održavajte. Održavati džamiju, kao što i sami znate, znači posjećivati je sa svojom čeljadi, prijateljima i komšijama. Neka ova džamija bude otvoreno mjesto za sve ljude, mjesto u koje će rado dolaziti i iz njega sretni odlaziti. Zahvaljujem se i našoj braći iz države Katar, narodu i Emiru za njihovo dobročinstvo i bratsku pomoć, moleći dragog Allaha da ih obilato nagradi”.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img