Dr. Fehratović pozvao REM da reaguje – Ukinuti ili ograničiti rijaliti programe

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tokom rasprave u Skupštini Srbije koja će danas da izabere dva nova člana Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) više se govorilo o radu tog tijela kojim su nezadovoljni i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije i slobodi medija, nego o samim kandidatima. Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović poručio da REM nije samo tijelo koje reguliše rad medija tokom izbornog procesa, već da trebao zaštiti građane od medijskih sadržaja koji svakodnevno ruše porodične, duhovne i tradicionalne vrijednosti svakog građanina.

“Kada govorimo o REM-u, ne mislimo samo na njegovu ulogu u ovim političkim emisijama, predizbornoj poziciji. Vrlo je važno da svi imaju jednake šanse i jednake uvjete. Međutim, uloga REM-a je daleko važnija i bitnija u svim onim izazovima sa kojima se susrećemo kao konzumenti svih mogućih medija a kojima smo napadnuti i kao društvo i kao pojedinci. REM prema našim očekivanjima bi morao u narednom periodu i nakon ovih izbornih procesa da se ozbiljno pozabavi cjelokupnom medijskom slikom u R. Srbiji a posebno onim njenim dijelovima koji udaraju na čast, dostojanstvo svakog građana. Ovdje mislim na sve rijaliti programe koji prevazilaze svaku vrstu dobrog ukusa i svaku vrstu normalnosti. Tu bi REM trebao posebno insistirati jer je ovo tijelo odgovorno za cjelokupnu kreaciju onoga što je dozvoljeno da imamo u medijima a ovo ne bi smjelo nikako da bude dozvoljeno.

Dr. Fehratović kaže da je ovaj politički dio samo jedan segment cjelokupne uloge REM-a ali se nada da će u tom pogledu sva očekivanja ispuniti.

– Međutim, ako REM ne bude preduzeo nešto da se i ovom drugom dijelu koji se tiče svakodnevnog života, u periodu koji je pred nama, uvede neki red, da se na medijima ne može promovirati ono što ruši porodične, duhovne, tradicionalne vrijednosti svakog građanina. Posebno u momentima kada su u pitanju rijaliti programi i ostale stvari, onda se mora ispuniti njegova uloga. U nadi da će se to sve mijenjati, mi ćemo podržati ove promjene, iako je ovo bio zahtjev određenog dijela opozicije, i na tim razgovorima, na kojima sam i ja prisustvovao, ovo je bio najveći zahtjev. Prosto ni sami nisu mogli vjerovati da će se učiniti ovaj korak i da će REM biti značajno promjenjen u pogledu svojih struktura i svega onog što danas činimo. Mi smo zaista imali loše slike i gorka iskustva, ali ima nade da će doći trenutak kada će ono postati stručno-nezavisno tijelo i kada će moći u skladu sa ustavom i zakonom radi ono što je propisano prema definiciji jednog ovakvog tijela, kazao je dr. Fehratović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img