Home Rubrike Vijesti Dr. Fehratović: Da REM bude snažan i nepristrasan mehanizam zaštite prava građana

Dr. Fehratović: Da REM bude snažan i nepristrasan mehanizam zaštite prava građana

567

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović ukazao je danas na brojne propuste u radu  Regulatornog tijela za elektronske medije (REM). Istakao da je u prethodnom periodu bilo situacija gdje se ugrožava Ustav i zakoni Republike Srbije od strane određenih medija ali da REM nije reagovao.

– Na primjer, imate slučaj RTS-a i zahtjev za redakciju na bosanskome jeziku gdje su iz savjeta RTS-a protivno zakokonskih regulativa odgovorili neprimjereno, vrijeđajući osjećanja i nacionalna prava, individualna i kolektivna, Bošnjaka kao građana Republike Srbije na vrlo brutalan i nepošten način. REM je tada trebao prije svega zaštiti Ustav, zaštiti zakone Republike Srbije i prava građana Republike Srbije i svega onoga što im po zakonu i Ustavu pripada. Nažalost, to nismo imali, kao što smo imali mnogo puta u prethodnim godinama, a posebno kada su u pitanju izborni ciklusi da REM ne reagira blagovremeno i ne reagira u skladu sa svojim ovlastima da spriječi, naročito, na regionalnim i lokalnim televizijama brutalno kršenje svih mogućih kodeksa i na taj način ohrabruje lokalne tajkune i moćnike koji su bili u posjed tih televizija da narušavaju dostojanstvo svojih političkih neistomišljenika i da brutalnim medijskim harangama i kampanjama prevazilaze sve moguće granice i političke pristojnosti ali i bilo kakavog drugog normalnog odnosa.

Dr. Fehratović dodao da bi REM trebao biti koretkiv svih mogućih devijacija koje se dešavaju u društvu i koje na bilo koji način jesu posljedica ili zloupotreba medija u ostvarivanju političkih ili nekih drugih ciljeva.

– Zato bi bilo vrlo važno da konačno REM bude nepristrasan, samostalan i snažan mehanizam, prije svega zaštite Ustava, zakona i prava građana Republike Srbije bez obzira na političku, vjersku i nacionalnu pripadnost.  Za takav REM, za takvu vrstu ovakvog tijela uvijek ćemo dati podršku i uvijek ćemo glasati, ne samo mi, već i svaki građanin Republike Srbije. Na žalost, nismo imali takva iskustva u prethodnom periodu i to je ono što je činjenica, zato danas govorimo ovo kao narodni poslanici ne bi li probudili alarm kod onih koji su do sada bili u REM-u a posebno onih koji će biti u ovoj vrlo važnoj agenciji da zaista budu na braniku časti i dostojanstva svakog pojedinca a posebno da budu na braniku Ustava Republike Srbije.

 

Previous articleDr. Zukorlić o REM-u, RTS-u i problemima sa električnom energijom u Sandžaku
Next articleU odjeljenju Ženske medrese u Rožajama organizirano veče nauke