Home Rubrike Vijesti Gost emisije “Bosančica” akademik Refik Šećibović

Gost emisije “Bosančica” akademik Refik Šećibović

291

Gost emisije „Bosančica“ autora dr. Jahje Fehratovića bio je akademik Refik Šećibović, jedan od najvećih poznavaoca obrazovnog procesa. Govorilo se na nekoliko značajnih tema, kao što su Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, akreditacija Internacionalnom univerzitetu. U glavnom fokusu bila je tema visokog obrazovanja, ali i životni rad i djelo akademika Šećibovića.

„Moramo shvatiti da današnje obrazovanje ne liči na ono kakvo je bilo 80-tih godina. Visoko obrazovanje ne ispunjava sve one funkcije koje se od njega očekuju, pa se postavlja pitanje kako postaviti ljestvicu kvaliteta i kako motivisati mlade da uče, pogotovu u današnjem razvoju brojnih tehnologija. Tehnološki razvoj mnogo brže napreduje nego obrazovni proces, pa kad pogledate suštinu današnjeg obrazovanja, videćete veliko nezadovoljstvo“, kazao je akademik Šećibović.

Socijalizacija među djecom i svakodnevna stimulacija jedni su od najbitnijih faktora kreiranje uspješne ličnosti jednog djeteta.

„Suština je da današnju generaciju učite da uči i stvara, da inovira. Da samu sebe stvara i pronalazi. Ima željeni plan karijere, planirani plan karijere i ostvarivi plan karijere. Mi moramo kroz osnovnu školu naučiti djecu da stvaraju svoju ličnost, te da usavršavaju svoj maternji jezik i što je obavezno, matematiku, jer ona nam stimuliše razmišljanje. Također moramo spremiti roditelje da škola samo donekle može pomoći, ali da roditelji trebaju da odigraju veliku ulogu u samom procesu stimulacije, koja je ključna u tome“, dodao je akademik Šećibović.

SANA – HAMZA ŠKRIJELJ

Previous articleDr. Zukorlić ukazao na spregu kriminalnih struktura, politike i pravosuđa u Sandžaku
Next articleAkademik Šećibović u Bosančici na temu dualnog obrazovanja