Home Vijesti Gost emisije “Bosančica” akademik Refik Šećibović

Gost emisije “Bosančica” akademik Refik Šećibović

222
0

Gost emisije „Bosančica“ autora dr. Jahje Fehratovića bio je akademik Refik Šećibović, jedan od najvećih poznavaoca obrazovnog procesa. Govorilo se na nekoliko značajnih tema, kao što su Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, akreditacija Internacionalnom univerzitetu. U glavnom fokusu bila je tema visokog obrazovanja, ali i životni rad i djelo akademika Šećibovića.

„Moramo shvatiti da današnje obrazovanje ne liči na ono kakvo je bilo 80-tih godina. Visoko obrazovanje ne ispunjava sve one funkcije koje se od njega očekuju, pa se postavlja pitanje kako postaviti ljestvicu kvaliteta i kako motivisati mlade da uče, pogotovu u današnjem razvoju brojnih tehnologija. Tehnološki razvoj mnogo brže napreduje nego obrazovni proces, pa kad pogledate suštinu današnjeg obrazovanja, videćete veliko nezadovoljstvo“, kazao je akademik Šećibović.

Socijalizacija među djecom i svakodnevna stimulacija jedni su od najbitnijih faktora kreiranje uspješne ličnosti jednog djeteta.

„Suština je da današnju generaciju učite da uči i stvara, da inovira. Da samu sebe stvara i pronalazi. Ima željeni plan karijere, planirani plan karijere i ostvarivi plan karijere. Mi moramo kroz osnovnu školu naučiti djecu da stvaraju svoju ličnost, te da usavršavaju svoj maternji jezik i što je obavezno, matematiku, jer ona nam stimuliše razmišljanje. Također moramo spremiti roditelje da škola samo donekle može pomoći, ali da roditelji trebaju da odigraju veliku ulogu u samom procesu stimulacije, koja je ključna u tome“, dodao je akademik Šećibović.

SANA – HAMZA ŠKRIJELJ