Home Rubrike Vijesti Akademik Šećibović u Bosančici na temu dualnog obrazovanja

Akademik Šećibović u Bosančici na temu dualnog obrazovanja

363
0

Gost emisije „Bosančica“ autora dr. Jahje Fehratovića akademik Refik Šećibović. Između ostalog govorio je i na temu dualnog obrazovanja, istakavši da se u našoj zemlji još nije shvatila na pravi način, ali je bitna za usavršavanje vještina onih koji ne mogu svojim kapacitetima pratiti više sisteme. Dodao da je još 2002. godine razogavarno sa Njemcima na tu temu, ali da država tada još uvijek nije bila spremna za ovakav vid obrazovanja.

„Dualno obrazovanje se mora shvatiti kao pomoćni sistem obrazovanja, namijenjen onima koji ne mogu svojim znanjem da prate one više sisteme, tj. koji imaju interes da kroz proces rada sprovode svoje određene vještine“, istakao je akademik Šećibović.

Analizom iz 2005. godine ustanovljeno je da preko 50% srednjoškolaca koji završe taj stepen obrazovanja nije spremno za rad u struci koju su izabrali.

Akademik Šećibović poručio da sve ukazuje na to da uskoro dolazi vrijeme robotizacije brojnih procesa, a da ce čovjek biti samo kreator, dok će manuelne poslove obavljati mašine.

SANA – HAMZA ŠKRIJELJ

Previous articleGost emisije “Bosančica” akademik Refik Šećibović
Next articleAkademik Šećibović u “Bosančici” o prednostima i manama bolonjskog sistema