Prihvaćen amandman SPP-a: Nacionalnim zajednicama omogućeno ravnopravno učšeće u predizbornoj utrci

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na član 1 Prijedloga zakona o izboru narodnih poslanika amandman su zajedno podnijeli dr. Muamer Zukorlić i dr. Jahja Fehratović. Ovaj amandman prihvatio je predsjednik predlagača na sjednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo smatra da je amandman u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom R. Srbije pa je ovaj amandman postao sastavni dio Prijedloga zakona o izboru narodnih poslanika.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović obraćajući se u Skupštini Srbije istakao zahvalnost predlagačima Zakona što su podržali amandman SPP-a kojim se se otklanja mogućnost zloupotrebe nacionalnih savjeta a istovremeno je ovim amandmanom omogućeno nacionalnim zajednicama ravnopravno učšeće u predizbornoj utrci.

– Želim da se zahvalim i predlagačima ovoga Zakona koji su imali razumijevanja za to da na ovim izborima autentične partije predstavnika nacionalnih manjina moraju imati jednaku šansu. Ovim našim amandmanom se otklanja mogućnost da to bude spriječeno zahvaljujući nacionalnim savjetima koji jesu politizovana tijela i kojima u najčešćem broju slučajeva a u glavnom u BNV-u tj. konstanta odlučuju o tome oni koji su neprijateljski raspoloženi prema bošnjačkim nacionalnim partijama koje žele da izlaze na ove izbore koji su već najavile neku vrstu bojkota, s time bi bilo zaista otežano da nacionalne partije nacionalnih zajednica, posebno Bošnjaka imaju svoje autentične liste, svoje predstavnike. Također ovim našim regulisano je da RIK može zatražiti mišljenje nacionalnog savjeta a ne mora i u onim slučajevima kada ona dobije dojam da je takvo mišljenje neophodno kako bi se neka lista mogla smatrati listom nacionalne zajednice. Ovim su također otvorena vrata svim nacionalnim partijama nacionalnih manjina da mogu učestvovati u ravnopravnoj predizbornoj utrci, da se mogu zalagati za ostvarenje prava svoje nacionalne zajednice i da na taj način najbolje reprezentiraju potrebe svojih građana i da se bore za njihova kolektivna i individualna prava. Vrlo smo zadovoljni što je ovaj amandman postao sastavni dio Zakona i time će u svakom smislu moći da se otvori put da većina autentičnih partija nacionalnih zajednica imaju svoje autentične predstavnike u Parlamentu i da na taj način najbolje zastupaju interese svojih građana. U svoje lično ime i u ime akademika Muamera Zukorlića zaista želim da iskažem zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su doprinijeli da se na ovaj način političke partije nacionalnih zajednica tretiraju ravnopravno i da imaju ravnopravne mogućnosti da u izbornu trku uđu sa punim kapacitetom i bez ovih otežavajućih okolnosti kojima su bile zabrinute kada je bio osnovni Prijedlog Zakona pred nama.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img