Home Vijesti Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović u Skupštini o promjenama u izbornom zakonu

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović u Skupštini o promjenama u izbornom zakonu

407
0

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović obraćajući se u Skupštini Srbije istakao da su narodni poslanici SPP-a podržali sve ono što ste tiče Zakona o izboru narodnih poslanika, uz određene opaske koje se odnose na partije nacionalnih manjina i s tim u vezi podnijeli određene amandmane, te da se raduju mogućnosti da se napravi kompromis i da se uvaže njihove zamjerke.

– Svaka vrsta unapređenja izbornog procesa je izuzetno važna, izuzetno bitna i doprinosi mnogo ozbiljnijoj slici cjelokupnog političkog života u Srbiji. Mi se nadamo da će ove izborne promjene također utjecati na to da i izborni proces bude što pravilnije, s tim u vezi želim i pohvaliti ono što je uradio RIK kada su u pitanju obuke ljudi na biračkim mjestima. Jako je bitno i važno da na samim biračkim mjestima imamo ljude koji su prošli konkretne obuke i koji će na taj način nadamo se spriječiti mnoge zloupotrebe koje su se u prethodnim izbornim procesima dešavale upravo u izbornom danu. Naravno da iskustva koja nosimo iz prethodnih izbornih ciklusa nimalo nisu prijatna, posebno kada su u pitanju upravo izbori i izborne komisije kako one na samim izbornim mjestima, tako i u određenim situacijama i reakcije RIK-a na sve one nepravilnosti koje su se mogle i uočavale su se na izbornim mjestima pa sve do onih brutalnih krađa u tom nesretnom Tutinu koje su zabilježene i kamerama i da nikada nismo imali epilog u pravno-formalnom smislu kažnjavanja, sankcionisanja ili verificiranja te izborne krađe i svih onih koji su učestvovali u samom izbornom procesu od onih na samom biračkom mjestu pa do onih u RIK-u koji su dozvolili tada da se prekraja izborna volja građana. Zato se nadamo da će sva ova pozornost na izborne zakone i na sam izborni proces doprinijeti da bude što manje takvih scena, da sam izborni dan bude što jednostavniji, da bude što manje napetosti i da svi oni koji učestvuju u izbornom procesu imaju jednake mogućnosti da zaštite svoje glasove ili glasače“

Naglasio da koliko god je važna promjena kada je u pitanju izborni cenzus, važna je i promjena kada su u pitanju partije nacionalnih manjina, naravno uz sve one opaske koje su prethodnih dana govorili i uz sve ono što je uslijedilo i što će uslijediti u subotu prilikom razmatranja amandmanskih prijedloga i prilikom glasanja.

– Vrlo je važno da zaista imamo transparentnost i da u ovom Parlamentu budu prisutni autentični predstavnici nacionalnih zajednica, nacionalnih manjina i iz ličnog iskustva, iskustva naše zajednice, možemo kazati da se upravo time razbijaju različiti stereotipi koji su nasljeđe prethodnih perioda na relaciji manjinskih-većinskih naroda i da se na taj način ostvaruju individualna i kolektivna prava svake nacionalne zajednice. Zapravo to jeste put potpune integracije manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u cjelokupan društveno-politički i svaki drugi sistem RS-a. Država Srbija kada su u pitanju zakonska rješenja jeste, možemo slobodno kazati u zavidnijem i mnogo boljem položaju u odnosu na zemlje regiona i time se pokazuje briga o prisustvu i u cjelokupnom djelovanju nacionalnih zajednica u samim organima kako izvršne tako i zakonodavne vlasti, zato smo mi snažno na poziciji da podržimo sve ove promjene uz dogovor kada su u pitanju statusi političkih partija ili subjekata prilikom predaje izbornih lista tj. da se uvaži da to bude samo mišljenje ili preporuka a da nacionalnih savjeta a da konačnu odluku ima RIK.“

Istakao da je važno da se podigne svijest o učešću u političkom životu i predstavnica ženske populacije, te da su žene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu vrlo uspješne u političkom životu ali i u svakom drugom vidu pa čak uspješne i u samoj privredi. Naglasio je da žena kao majka, supruga ali i kao jako kvalitetan i odgovoran subjekt društvenog života mora imati veću prisutnost i u svim drugim oblicima pa i u političkom angažiranju svakog naroda.