Home Vijesti „Sjećanja i izabrani spisi“

„Sjećanja i izabrani spisi“

669
0

Zanimljiva knjiga istaknutog Bošnjaka, „Sjećanja i izabrani spisi“, zapravo kako kaže prof. Šefket Krcić mogla bi se nazvati i Zabranjeni spisi i ne bi bilo greške.   Ono što je bitno je da se o eminentnom djelatniku, prvom doktoru ekonomskih znanosti, intelektualcu evropskih razmjera Salihu Bureku  nakon Tuzle i Sarajeva progovorilo i u Sandžaku.

-Bitna je ova knjiga jer se donosi sjećanje da je najumniji, najelokventniji bosanski profesor Kadrija Hodžić, noseći profesor ekonomije u Tuzli i jedan od glavnih suradnika evropskog foruma sakupio zabranjene radove profesora i prijatelja Saliha Bureka i ponudio javnosti. Želim čestitati na hrabrosti profesoru Hodžiću što je dao javnosti na uvid ideje i probleme koje su imali pripadnici liberalne struje unutar Saveza komunista koji su bili isključeni i na kraju osuđeni, kaže prof. Šefket Krcić

 

Ovakvo djelo nije moglo biti objavljeno za vrijeme života.

-Taj humanizam, etička dimenzija, borba za Bosnu za razliku od onih drugih komunista koji su se borili za Jugoslaviju, za Beograd, Pašaga Mandžić i Salih Burek razvijali su takvu teoriju i praksu u tuzlanskoj regiji da ne može više trajati da Tuzla radi a da se Beograd gradi. Tu je spor.

 

Salih Burek do kraja života ostaje bošnjački liberal. Njegova je borba bila za BiH, njenu autonomiju u okviru Jugoslavije, a nikako na štetu bilo kojeg drugog naroda.