Home Rubrike Vijesti SDA Sandžaka još nije odlučila da li će izaći na predstojeće izbore

SDA Sandžaka još nije odlučila da li će izaći na predstojeće izbore

504

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin razgovarat će danas u Beogradu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Žozefom Fontelosom o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, najavio je generalni sekretar Ahmedin Škrijelj tokom pres konferencije. U, kako kaže, okupiranom Sandžaku sve srpske vlade u kontinuitetu provode politiku vjerskog šovinizma, nacional fašizma i socijal rasizma na štetu svih nesrpskih naroda.

Bošnjački narod u Srbiji ima mnogo problema i veliki broj neriješenih pitanja koje manjinski nacionalni plan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji u potpunosti ignoriše. U ovakvoj srpskoj državi Bošnjaci su osuđeni na nestanak, kaže Ahmedin Škrijelj, gen. sekretar SDA Sandžaka.

Pitali smo, kako je moguće da aktualni politički režim SDA Sandžaka naziva „fašističkim“ a u proteklom periodu ta ista stranka učestvuje u vlasti u pet sandžačkih opština u kolaiciji s Vučićevim SNS-om i na taj način daje legitimitet tom istom, kako ga naziva, režimu.

Mi ni na koji način ne dajemo legitimitet vladajućem srpskom režimu. Naše učešće u lokalnim samoupravama u vlasti ima za cilj da obezbijedi stabilne skupštinske većine i da spriječi ucjenjivanje od malih stranaka i ni u jednoj opštini nemamo potpisan koalicioni sporazum s Vučićevom SNS.

Također, odgovara i da li će SDA Sandžaka izaći na predstojeće izbore ili će se pridružiti strankama koje pozivaju na bojkot

O tome da li će SDA Sandžaka učestvovati na izborima ili neće odluku će donijeti organi SDA Sandžaka ali svaka priča o izborima u kojima Sandžak nije zasebna izborna jedinica je prljava igra Vučićevog režima.

Minimum za biološki opstanak Bošnjaka, ali i za saradnju SDA Sandžaka sa drugim političkim strankama je, kako kaže, prihvatanje Platforme za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak. Podsjeća kako je SDA Sandžaka prije šest mjeseci pozvala sve sandžačke političke stranke da se izjasne o platformi ali da to do danas niko nije učinio.

 

 

Previous articleMuftija Dudić održao hutbu u džematu Ivanča
Next articleMedžlis IZ-e Prijepolje organizirao međunarodnu naučnu konferenciju