Dr. Zukorlić o stanju u zdravstvu: Novi Pazar preopterećen pacijentima, potrebno izgraditi Klinički centar

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić obraćajući se u Skupštini Srbije istakao da je Zakon o popisu veoma važan za sve građane ove zemlje, a pogotovu za Bošnjake podsjetivšni na probleme sa poslednjim popisom koji su rezultirali djelimičim bojkotom.

– Prije deset godina, tačnije 2011. godine imali određenih problema sa popisom, obzirom da je tada prostor Sandžaka, tačnije Bošnjaci, a još konkretnije pripadnici Islamske zajednice bili su izloženi brojnim torturama tadašnje Tadićeve Vlade i vlasti i to je bila svakodnevna praksa zloupotrebe policije protiv institucija IZ-e, protiv njenih pripadnika, ali ono što je otežavalo cijelu situaciju jeste da su najčešće sve te torture i zloupotrebe poluga i sudske i policijske vlasti u Sandžaku prolazile ignorisane od strane medija, jer je ona slovila kao tzv. demokratska vlast, pa je njoj onda bilo dozvoljeno sve i svašta, pa i nedemokratsko ponašanje, tako da eto mi, hvala Bogu, dočekasmo da i ta demokratska vlast padne i nadam se da, ako Bog da, više nikada takvu demokratsku vlast nećemo imati, ali iskustva koja od tada nosimo su veoma ozbiljna, pogotovu sa popisom, jer tada mi, a to znači jedan poseban broj građana bošnjačke nacionalnosti nisu sudjelovali na popisu. Dakle, popis je bio djelimično bojkotovan i nije uspio, a to znači da nismo imali validne podatke na tom prostoru vezano za stanovništvo, ali i za sve ostale stavke koje su se ticale popisa, tako da me raduje da ćemo i ovim zakonom koji donekle uređuje popisnu proceduru, a i tehnološki je posebno dorađuje, nadam se imati naredne godine atmosferu koja će biti drugačija i vjerujem neće biti povoda niti za jednu grupaciju da izbjegne, odnosno da pozove na bojkotovanje popisa.

Ukazao na važnost popisa istakavši da su precizni popisni podaci temelj za  ostvarivanje kolektivnih prava.

– Popis je veoma važan kako za buduće projekcije ekonomskog razvoja, za praćenje općega demografskoga stanja, ali isto tako i za pripadne nacionalnih zajednica, a to u našem slučaju znači da i za pripadnike bošnjačkoga naroda u Srbiji od izuzetne važnosti jeste da imamo precizne popisne podatke kako bismo mogli i na tom temelju ostvarivati sva ona kolektivna prava koja nam prema Ustavu pripadaju i koja želimo zajednički sa svim polugama državnog sistema i dalje da unapređujemo.

Dr. Zukorlić ukazao i na potrebu izgradnje Kliničkog centra u Novom Pazaru.

– Ono na šta želim ukazati jeste da je bolnički centar u Novom Pazaru u posljednje vrijeme preopterećen obzirom da širi dio regije zapravo upućen na tu bolnicu i da bi morali razmotriti mogućnost osnivanja odnosno izgradnje Kliničkog centra u Novom Pazaru, jer i geografski imamo sva četiri Klinička centra koja su lokacijski na jednoj trećini teritoriji države Srbije. Znači, sva četiri Klinička centra su smještena na sjeveroistoku zemlje, dakle – Niš, Beograd, Kragujevac i Novi Sad, dok ostale dvije trećine zemlje – cijeli jug, jugozapad i zapad zemlje su bez Kliničkog centra, što zapravo opterećuje i ove Kliničke centre, ali isto tako i komunikacijsku mogućnost transporta, odnosno prijevoza bolesnika i zato smatram od izuzetne važnosti ne samo usko-interesnih vezanih za Novi Pazar i Sandžak koji je, također, napadnut i sa sjevera Crne Gore i sa sjevera Kosova sa pacijentima. U tom slučaju to bi značilo otvaranje novog prostora za liječenje onog što je neophodno i od interesa za sve nas”, kazao je dr. Zukorlić.

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img