Home Vijesti Rastoder: U ambiciji da budu većina i Srbi i Crnogorci mogu da...

Rastoder: U ambiciji da budu većina i Srbi i Crnogorci mogu da stradaju sve manjine, ne samo Bošnjaci

511
0

Islamsku zajednicu u Crnoj Gori u okviru problema crkvenog ustrojstva treba, kaže akademik Rastoder, snabdjeti sa što više materijala, istorijskih dokumenata u njenom vlasništvu. Siguran je, naglašava da Islamska zajednica nije dosad vratila ni 20 posto svog vakufskog vlasništva.

 

Ono što ja znam je da nekad bi neko nešto i vratio, ali ako kao institucija nemaš dokaza da je to tvoje onda taj koji želi da ti vrati nije kriv nego ti. Motivisan s tim napravio sam jedno djelo koje bi trebalo u tome da pomogne. Ako ste vjernik minimum kulture bio bi vaš da kažete Tu ne pripada mjesto vašem obilježju, kaže u emisiji Bisančica autora dr. Jahje Fehratovića akademik Šerbo Rastoder

 

Postoji, ističe, jedna objektivna opasnost da Bošnjaci u Crnoj Gori budu krivi za sve

Ne znam da li bošnjačka elita vodi računa o tome. Ona postoji zato što se konstituiše u opozicionom dijelu da su oni ta poluga koja drži vlast što objektivno jeste. Međutim, to nije loše kad ste partner vlasti ali ako ste običan sluga to biva loše, i po vlast i po vas.

 

U ambiciji da budu većina i Srbi i Crnogorci mogu da stradaju sve manjine, ne samo Bošnjaci. Međutim, u strategiji zagovaranja tolerantnog, građanskog društva Bošnjaci mogu vidjeti način opstanka. Zato je, smatra, pametno urađeno što u ovim sporovima bošnjačka politička elita nije arbitrirala.