Home Vijesti Akademik Rastoder u „Bosančici“: Mi na Balkanu nemamo potrebu da racionalizujemo svoje...

Akademik Rastoder u „Bosančici“: Mi na Balkanu nemamo potrebu da racionalizujemo svoje činjenice

314
0

Sandžak TV predstavila je prvu emisiju ‘Bosančica’ autora dr. Jahje Fehratovića, narodnog poslanika u Skupštini Srbije. Gost premijernog izdanja bio je akademik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, redovan profesor Univerziteta u Nikšiću, autor oko 30-tak naučnih knjiga, više od tri stotine naučnih radova i akter svih društvenih zbivanja na Balkanu, Šerbo Rastoder. Tema prve emisije bila je „Važnost kulture pamćenja“.

 

Ono što Balkan danas ili zadnjih trideset godina prolazi to je moderan svijet prošao prije sto godina. Mi kasnimo u dva bitna segmenta. Kasnimo u spoznaji tih činjenica kao realnosti i kao neminovnosti. Druga stvar je što kasnimo u racionalizaciji svojih činjenica. Mi na Balkanu nemamo potrebu da racionalizujemo svoje činjenice. One se kreću između racija i mita. I naše činjenice najčešće idu u mit, ističe akademik Rastoder.

 

Mit je, pojašnjava, istina koja se ne može dokazati ali ni osporiti. U istoriji postoji, kaže, samo jedno temeljno stanovište šta je istina.

Istina je samo ono što se može provjeriti, a to je kad istražujemo isti problem, koristimo iste činjenice, a rezultat istraživanja treba biti takav da svako ko poslije nas to radi na osnovu istih činjenica treba da dođe do sličnog ili istog odgovora. Kod nas je razvijen jedan diskurs koji je intelektualno neodrživ a to je da postoji revizija istorije. Istorija je ono što je bilo. To što je bilo ne možete promijeniti.

 

Može se, poručuje akademik Rastoder, samo mijenjati svijest o tome šta je bilo. Ukoliko se to radi naučnom metodom onda nema revizionizma. Ako se to radi ideologijom onda se radi o ideološkoj fiksaciji.

U tom sagledavanju činjenica o nama najmanji je naš udio, nas kao Bošnjaka. Desilo se da to najtemeljnije, najdublje, najsvestranije  sagledavaju neki drugi. Ovo „drugi“ uzimam pod znake navoda  imajući u vidu da su kompetentni. Ali su onda oni u tim činjenicama unijeli sopstvenu subjektivnost i napravili konstrukciju za koju mi kad smo počeli da ulazimo u te činjenice shvatili da je to konstrukcija, a ne realna priča.

 

O jeziku, zbivanjima u Crnoj Gori, crkvenom pitanju, autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve, Islamskoj zajednici i njenim vakufima na tom prostoru koja nije uspjela vratiti ni 20 posto onog što joj pripada, predstojećem referendumu, transformacijama identiteta, zločinima nad Bošnjacima formalno iz osvete suštinski iz koristi između ostalog u emisiji ‘Bosančica’ autora dr. Jahje Fehratovića govorio je akademik Šerbo Rastoder. Emisija Bosančica bit će emitovana svake nedjelje od 14 sati.