Povećan broj djece s respiratornim infekcijama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Domu zdravlja u Prijepolju povećan je broj djece sa simptomima sličnim gripi, curenje iz nosa, kihanje, malaksalost, bolovi u kostima i mišićima i oslabljen apetit. Širenju virusa i bakterija, ističu ljekari, doprinosi završetak zimskog raspusta i boravak djece u kolektivima.

Imamo povećan broj djece koja dolaze s visokom temperaturom, bolovima u grlu. Tu djecu moramo pokriti antibiotskom terapijom, naravno nakon uzimanja određenih laboratorijkih rezultata, kaže dr. Zorica Grbović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu djece DZ Prijepolje

Povećana zagađenost vazduha usljed loženja, kao i magla i smog pospješuju nastanak respiratornih infekcija.

Svakako djeca koja imaju problema s tzv. hiperreaktivnim plućnim stablom gdje postoji povećana osjetljivost i alergijska sklonost, npr. da imaju alergijski rinitis ili astmu. U svakom slučaju, ta djeca imaju sada problema- otežano disanje, jedan uporan kašalj. Često imaju i loš san, taj kašalj ih budi i noću, a remeti i dnevne aktivnosti. Ta djeca imaju i slabiji apetit i trebamo ih terapijski pokriti, primijeniti i inhalatornu terapiju.

Kako bi se respiratorne infekcije preduhitrile preporučuje što kraći boravak vani, posebno u maglovitim dijelovima dana, te odlazak na planinu na svjež vazduh. Poželjni su topli čajevi, što više voća i povrća bogatog C vitaminom, kao i redovno provjetravanje prostorija i održavanje higijene.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img