Home Vijesti Na FIS-u održan javni čas o inkluzivnom obrazovanju i vaspitanju

Na FIS-u održan javni čas o inkluzivnom obrazovanju i vaspitanju

747
0

Škola treba da bude otvorena za sve učenike, i sva djeca treba da budu dio školske zajednice bez obzira na njihove prednosti i slabosti u pojedinim oblastima. To su karakteristike inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja a na ovu temu na Fakultetu za Islamske studije održan je javni čas. Prodekan FIS prof.dr. Admir Mueatović ističe kako je prije svega ponosan na sve jer su još jednom pokazali da su svijesni današnjice koja je surova.

“Drago mi je da Fakultet za Islamske studije se pojavljuje kao, ne samo nosilac već kao animator koji poziva sve ostale ustanove, a koje moraju da se bave ovim pitanjem. Prosto, zajedničkim snagama da uđemo hrabro u ovaj projekat i da pokažemo tim ljudima koja su Božija stvorenja kao i mi, imaju svoje nedostatke kao što i mi imamo, imaju svoje prednosti kao što i mi imamo. Želim da poručim da su oni od nas i ni od njih, i ko će prije da pošalje tu poruku nego Fakultet za Islamske studije, da uradimo sve kako bi se oni zaista osjećali kao ravnopravni članovi naše zajednice a koji imaju svoju ulogu na ovome svijetu. Želimo zajedno sa njima, ruku pod ruku, da krčimo put koji je prepun izazova za sve nas a kako bi doveli do boljeg sutra”, kazao je prodekan FIS-a, prof.dr. Admir Muratović.

Predavač na ovu temu bila je doc.dr. Amela Muratović koja kaže da je ponosna na studente druge godine smjera pedagogija i komunikologija, koji su sa puno volje i želje se uključili u projekat.

“Ponos je biti ovim studentima profesor jer su oni svojim zalaganjem pokazali koliko su svijesni studiranju i odgovornosti na ovom prestižnom fakultetu u uslovima na kojima im mogu pozavideti svi. Ovu temu smo odabrali iz njene aktuelnosti i njene važnosti, predstavili smo je kroz načine savremenih načela ali i sa aspekta islama. Svakako, rezultati istraživanja i sam projekat potvrđuju činjenicu da FIS predstavlja naučno-obrazovnu instituciju, koja ima kapaciteta da sa ostalim institucijama, kvalitetno da odgovore na ovu veoma izazovnu temu”, dodaje doc.dr. Amela Muratović.

Studenti su sudjelovali u ovom času kroz temeljna ispitivanja, istraživanja kao i ankete, kako bi doprinjeli ali i bolje shvatili tematiku, kažu studenti.

“Na današnjem predavanju smo imali priliku čuti nešto više o inkluziji, inkluzivnom obrazovanju kao i inkluziji u društvu. Mi smo sa našom profesoricom doc.dr. Amelom Muratović došli na ideju da uradimo istraživanje na ovu temu a u vidu anketnog upitnika u Sandžačkim osnovnim, srednjim školama za učitelje, nastavnike i profesore. Ovo je za nas studente jedno veliko iskustvo koje će nam dalje koristiti i nadam se da će ovaj projekat biti realiziran i u budućnosti”, završava studentica FIS-a, Zehada Zeković.

Ovo je samo jedan od projekata FIS, koji pokušava podići svijest u različitim oblastima. Kompletno predavanje možete pogledati na Sandžak televiziji.

 

SANA