Odloženo uvođenje državne mature

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole umesto u junu 2021, održaće se godinu kasnije, konačna je odluka Ministarstva prosvete. Pomeranje je, kažu upućeni, očekivano, jer se na pripremi za uvođenje nacionalne mature nije mnogo uradilo.

Generacija rođena 2002. ipak neće biti upamćena kao prva koja je prošla državnu maturu.

Prijemni za upis na fakultete polagaće po starom. Tako je odlučilo resorno ministarstvo, da bi i škole i đaci stigli da se pripreme.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da treba da se utvrde standardi.

“Da vidimo kako će se polagati maternji jezik, kako će se birati predmeti koji će biti polagani na velikoj maturi, kakva će biti razlika između stručnih škola i gimnazija, umetničkih škola. Gde će tu biti ta fina razlika, gde ćemo moći da procenimo ono koliko naši đaci znaju”, navodi Jankovićeva.

A da li đaci dovoljno znaju da bi se upisali na željeni fakultet, još se jedino u Srbiji i BiH u regionu, proverava na prijemnom ispitu. U pripremi za nacionalnu maturu recept bismo mogli da prepišemo od Hrvatske i Slovenije, koje imaju višegodišnju praksu.

“Velika matura je kruna obrazovanja. Ono što može da nam se desi to je da ništa ne uradimo, kao što sada nismo, i da onda 2021. shvatimo da je sledeća 2022. pa opet odložimo projekat, to ne bi bilo dobro”, rekla je Jasna Janković.

Ukoliko sve bude prema najavama – na polaganju prve državne mature, 2022. sve sadašnje učenike drugog razreda sačekaće isti test – sa 40 zadataka, i četiri sata za rešavanje.

Izvor: RTS 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img