Home Vijesti Šarčević: Ukida se zabrana zapošljavanja u prosvjeti

Šarčević: Ukida se zabrana zapošljavanja u prosvjeti

321
0

 

Učitelji, nastavnici, profesori koji se ističu kvalitetnim i posvećenim radom, a godinama su zaposleni na određeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama, dobiće priliku da na konkursu budu primljeni u stalni radni odnos, rekao je ministar prosvjete Mladen Šarčević za Politiku.

 

Imamo zeleno svjetlo za zapošljavanje prosvjetnih radnika za stalno i to ćemo raditi u većem obimu narednih nekoliko meseci”, izjavio je ministar Šarčević.

 

On je kazao da se priprema uputstvo koje će biti poslato nadležnima u svim školskim upravama, a onda i direktorima škola, sa preporukom da prilikom raspisivanja konkursa vode računa najprije o dužini čekanja na stalno zaposlenje i o radnom doprinosu nastavnika.

 

Suštinski, kaže ministar, to znači da se ukida zabrana zapošljavanja u prosvjeti i da se priprema teren za drastično, ali kontrolisano proširenje liste zaposlenih na neodređeno. Prema njegovim riječima biće to masovni ulaz, po nekoliko hiljada ljudi u narednih nekoliko meseci.

 

Broj stalno zaposlenih u prosvjeti, rekao je Šarčević, neće se uvećati samo zbog ukidanja zabrane zapošljavanja, već i zbog uvođenja jednosmjenskog rada u još 200 škola.

 

“Praviće se spiskovi i zahtjevi, a imamo mehanizam kontrole u kome je Ministarstvo prosvjete poslednji filter. Dao sam sugestiju svima gdje god imamo spornu situaciju da se ona izdvoji i timski riješi, zarad ljudskosti i pravednosti”, rekao je Šarčević.