Home Rubrike Vijesti Sarajevo: Konferencija o posljedicama 9. januara

Sarajevo: Konferencija o posljedicama 9. januara

732

Organizatori dvodnevne Konferencije o posljedicama 9. januara u Sarajevu naveli su da “protivpravna i protivustavna Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine od 9. januara 1992. godine predstavlja antiustavan čin praćen političkim, a kasnije i fizičkim, oružanim nasiljem, sa nesagledivim posljedicama, ratnim zločinima i ratnim razaranjima”. Podsjetili su kako uprkos presudama da je počinjen genocid u Srebrenici, političko rukovodstvo u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska veliča ratne zločince kao svoje heroje, a time veličaju i ratne zločine i genocid, što otežava uspostavu stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Stoga je namjera organizatora da se pitanje donošenja deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i njenim posljedicama naučno, interdisciplinarno, u što većoj mjeri istraži i rasvijetli s nadom i uvjerenjem da će ovako naučno kredibilan i argumentovan pristup biti od višestruke koristi za izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti u BiH, kaže Šefko Sulejmanović direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja

Takozvana Deklaracija predstavlja neustavan čin koji je donijelo neustavno tijelo.

To je datum kada je počelo svo zlo u BiH. Taj čin je bio udar na ustavni poredak Republike BiH. Taj čin je u pravnom smislu bio protivustavan, protivan međunarodnom pravu, a u političkom i u svakom drugom smislu to je dan kada je započeo genocid, masovni zločini i masovna kršenja ljudskih prava u BiH, podsjeća Šefik Džaferović član Predsjedništva BiH

Pozvao je sve u BiH da poštuju postojeći Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, odluke Ustavnog suda BiH koji je 9. januar proglasio neustavnim kao i međunarodne sudove ističući da unutar institucija BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH još ne postoji spremnost da se donese zakon o negiranju genocida. Smatra da njegovo donošenje treba nametnuti visoki predstavnik u BiH, ako državne institucije to ne mogu.

Usvajanje Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH 9. januara 1992. godine, je momenat kada započinje stvarna realizacija jednog projekta koji je imao za cilj podjelu BiH, razdvajanje građana u ovoj zemlji, stvaranje entiteta RS. Do tog cilja se došlo na brutalan način, etničkim čišćenjem, progonom, logorima, silovanjima, ubijanjima, činjenjem genocida, ističe Ramiz Salkić potpredsjednik RS

Salkić dodaje kako želi da sudske presude zažive i budu predmeti i dio udžbenika u školama, u kojima Ratko Mladić neće biti nazvan komandantom Vojske Republike Srpske, već osuđenim ratnim zločincem.

Sramotno je, bolno i tužno da se 9. januar u manjem bh. entitetu obilježava i slavi u odnosu na cijelu BiH u kojoj se desio genocid i agresija. Ono što možemo reći i uputimo poruke, ne samo našim predstavnicima vlasti, već i Evropi i cijelom svijetu da je krajnje vrijeme da se donese zakon o negiranju genocida, veličanju ratnih zločinaca, obilježavanju genocida i agresije prema svim građanima BiH i da visoki predstavnik učini nešto i nametne zakon kako bi oni koji sve to čine bili kažnjeni i da nam ovo bude posljednja godina gdje će se veličati agresija i genocid na štetu svih žrtava, poručuje Bakira Hasečić predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”

Skup će biti usmjeren na sagledavanje okolnosti i antiustavnih odluka koje su dovele do razaranja i genocida, kao i mogućih pravno-političkih implikacija presuda međunarodnih i nacionalnih sudova. Organizatori smatraju da dosad nisu rasvijetljeni svi aspekti spomenutih događaja i moguće implikacije sudskih presuda.

Previous articleSjeničak Omar Hodžić nastupiće na Zimskim olimpijskim igrama za mlade
Next article„Bošnjačka epika“ Šuća Nurkovića