Home Vijesti Protest u sjeničkom „Maslačku“

Protest u sjeničkom „Maslačku“

465
0

Radnici predškolske ustanove „Maslačak“ mirnom šetnjom kroz centar Sjenice do zgrade Opštine zatražii su isplatu zaostalih zarada nezadovoljni pritom odlukom o budžetu za iduću godinu koji je za ovu instituciju urađen kao i za 2019. godinu iako je broj radnika povećan. U petak su, kažu, primili plate za septembar a kašnjenja su još od 2017. godine mada opštinska vlast sve probleme prebacuju na trenutnu direktoricu.   Sve načine borbe dosad su potrošili pa su prava zatražili na ulici.

Mi smo prije mjesec dana bili u Ministarstvu prosvjete, obavili tazgovor s pomoćnikom Milanom Pašićem. On je našao mogućnost i predložio Opštini kako da nam isplate zaostale plate, ali oni su se oglušili. Uporno tvrde da smo mi naš budžet potrošili i da plate nećemo dobiti kao ni pet hiljada dinara koje su nam obećali do Nove godine ali pošto ni danas nije uplaćeno sutra sigurno neće jer je 31, kaže Vesna Pešić predsjednik Sindikata PU „Maslačak“

Radnici kažu, ne bave se poslovnom politikom ni vrtića ni lokalne samouprave već samo traže ono što im pripada. Ovo nije problem samo od ove godine a niko zbog toga nikada nije odgovarao. S obzirom na također godinama isti budžet, iako je država omogućila povećanje plate na ovaj način potpuno je onemogućen bilo kakav rast. Iako Opština Sjenica tvrdi da je višak radnika u Maslačku radnici tvrde da viška nema jer 35 njih brine o oko sedam stotina djece.

U novembru 2017. godine dobili smo odobrenje od Ministarstva finansija za povećanje mase na plate za deset radnika što ni dan danas nije provedeno u djelo. Tih deset radnika ne uračuvaju se uopšte u budžet.  Mi samo hoćemo naše plate koje smo zaslužili, poručuje Sanida Mejtović vaspitačica.

Također vaspitačica Ranka Vasović upozorava da se onemogućava napredak u radu jer je poslovna politika ustanove da se otvori razvojna grupa za djecu kojoj treba posebna podrška.

-Pošto ja radim u izdvojenom odjeljenju i osjećam puls roditelja i njihovu potrebu da uključe mlađu djecu u rad s djecom pripremnog programa to se onemogućava ograničavanjem sredstava za te grupe i radnike.

 

Egzistencija ugrožena, dostojanstvo urušeno. Pripremljeni paket za predsjednika Opštine s djelčijim porukama koji je ostavljen ispred zaključane portirnice brzo je, nažalost, izbačen iz zgrade na ulicu. I to je kažu, naznaka, da će ova priča još dugo trajati.

Najavljuju,  putem advokata zatražit će isplatu zaostalih plata a upravni odbor vrtića Maslačak na zahtjev radnika i Sindikata neće potpisati finansijski izvještaj što znači da neće dati saglasnost na budžet za 2020. godinu u iznosu od 48 miliona za 38 radnika iako ih je na neodređeno vrijeme zaposleno 41. Ostalih 40 radnika plaćalo se iz Ministarstva gdje je 80 posto sredstava bilo namijenjeno za materijalne troškove a samo 20 posto za plate. S ovakvim budžetom ne znaju kažu šta ih očekuje u sljedećoj godini.