Home Vijesti Počelo četvrto takmičenje učača Kur’ana u Sandžaku

Počelo četvrto takmičenje učača Kur’ana u Sandžaku

562
0

Pozdravljajući prisutne učenike i roditelje, goste iz Kuvajta koji su došli da uveličaju dane 4. takmičenja učača Kur’ana u Sandžaku, predstavnike Mešihata, Fondacije hifza Kur’ana Časnog, dekana Fakulteta za islamske studije, direktor Škole Kur’ana Časnog hafiz Irfan ef. Malić istakao je kvalitet ovog posebnog događaja.

Najavio je posebnost takmičenje u kategoriji cijelog Kur’an i kerima najavljujući i komisiju prvog i drugog takmičarskog dana među kojima je i ocjenjivač svjetskog događaja učača Kur’ana. Srdačne selame prenio je od dr. Muftije Dudića koji će prisustvovali drugom danu takmičenja kao i uručivanju diploma najboljima.

U ime predsjednika Mešihata obratio se dr. Rešad ef. Plojović, a Vjersko- prosvjetna služba već ranije je dala podršku za vrijeme priprema. Posebna je čast da u ime predsjednika Mešihata uputi selame gostima iz Kuvajta zahvaljujući Fondaciji hifza Kur’ana koji neprestano pruža podršku, i kako kaže dr. Plojović učitelju prof. Muharemu ef. Omerdiću ispred Rijaseta IZ u BiH koji se raduje svakom uspjehu. Ovo takmičenje postaje tradicija a učesnici i komisija govore da ovo takmičenje ima ambiciju da postane međunarodno koje će se održavati u Novom Pazaru koji zaslužuje da ima ovakvo takmičenje jer ova zajednica i narod poklanjaju pažnju Kur’an i kerimu kroz Školu Kur’ana koja je iznjedrila upravo ove predstavnike koji su rezultat plodonosne berbe i žetve za sve ove godine. Najavljuje i da će Škola Kur’ana u aprilu obilježiti deset godina postojanja a kako je planirano krajem februara bit će održano takmičenje u hifzu hadisa čiji je organizator Mešihat IZ u Srbiji, Vjersko-prosvjetna služba i Škola Kur’ana Časnog.

Prema riječima Muharema ef. Omerdića sa zadovoljstvom je primio poziv da prisustvuje predivnoj Kur’anskoj bašti u kojoj ćemo, kako kaže, slušati najbolje koji Kur’an uče s velikom željom i da ga memoriraju u svom srcu a od toga nema ništa veće. Svi koji su stali na put kojim je došao Kur’an i da budu ti koji će nastaviti širiti učenje nešto je najveličanstvenije. Sa zadovoljstvom i srećom sam gledao od najmanjih učenika koji su sa svojim roditeljima odlučili da put Kur’ana bude njihov put života. Sve što je vezano za Kur’an i kerim je mudžiza. Oni koji su hafizi nosioci su bereketa. Nadam se uz Božiju pomoć da ćete odnosom, ponašanjem, utjecajem nastojati da na ovaj put privolite da dođu svi bez obzira na pol i uzrast. Znam šta je Fondacija za hifz uradila na ovom planu da se svjetlo Kur’an i Kerima širi na ovim prostorima i preporučujem da se nastavi dalje širenje međusobne saradnje. Inače, svako ko je došao na takmičenje već je pobjednik.

Školi Kur’ana znači ova podrška da se ide uzlaznom linijom svih ovih deset godina istakao je hafiz Irfan ef Malić.