Home Vijesti Muftija Kujević: Borit ćemo se da sačuvamo interes muslimana, vjernici da ne...

Muftija Kujević: Borit ćemo se da sačuvamo interes muslimana, vjernici da ne nasjedaju na provokacije

1413
0

Poslanici Crne Gore usvojili su Zakon o slobodi veroispovesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije. Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević kazao da je javnost uznemirila mogućnost da se ovim zakonom otvara mogućnost da imovina Islamske zajednice, vakufska imovina muslimana može postati državno vlasništvo, sa čim se on u potpunosti ne slaže.

– Mi ćemo ostati pribrani, stabilni i ljudi koji će brinuti o vitalnim i ključnim interesima Bošnjaka, muslimana općenito ali i svih građana. Svim raspoloživim, legalnim metodama poštujući zakone države u kojoj živimo borit ćemo se da sačuvamo interes muslimana. Želim da pozovem vjernike da ne nasjedaju na veoma učestale provokacije koje se ovih  mogu čuti i da budu stabilni i čvrsti na braniku svojih prava.

Zakonom je predviđeno kako su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica. Precizirano je kako će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Komentar na temu Zakona o slobodi veroispovesti tražili smo i od predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori kao i od Bošnjačke stranke ali zvaničnih reakcija nije bilo.