Home Vijesti Otvorena prva samostalna izložba mlade umjetnice Nedžme Zukorlić

Otvorena prva samostalna izložba mlade umjetnice Nedžme Zukorlić

5123
0

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru otvorena je prva samostalna diplomska  izložba slika i crteža mlade umjetnice Nedžme Zukorlić, pod nazivom „Ideja skrivenog“.

Na otvaranju, prisutnima su se obratili profesori sa Departmana umjetnosti, koji su za Nedžmin dosadašnji rad imali samo riječi hvale.

„Mi kao fakultet umjetnosti gdje smo dali svoj doprinos u svemu tome, gdje smo konkurirali na nekim određenim bijenalima, trijenalima crteža grafike i uvažena kolegica moram istaći, bez razlike na njene godine uspjela je prije 2-3 godine biti dio tih velikih, svjetskih, kulturnih događaja.”, istakao akademik Husković.

„Kao jedan zaključak u cijeloj ovoj priči želio bih da kažem da je autorica mlada, po temi a vidim već i po radu i rukopisu oformila svoj stil i to stilu koji se prepoznaje i koji odudara od one neke standardne akademske stilistike koja se obično pojavljuje, to je uspjeh za jednog umjetnika da se odvoji od prosječnosti, da ima neki svoj put, da to bude neki anagardni put, nešto što promovira, a ona je sa temom skrivenog hidžaba uspjela da namjetne jedan sasvim novi opus u viđenju, pretpostavljam i da će ovo biti tema za neke naredne autorice da se pozabave ovim problemom.“, kazao prof. Bektović.

„Sandžačka likovna scena od dans dobija jednog svog jakog predstavnika, sa već oformljenim rukopisom i ovo neće biti bogatstvo za Sandžak, bit će bogatstvo za naš univerzitet. Vidimo da univerziteti po reklamama bacaju kape, ja mislim da je najbolja reklama svakog univerziteta njen produkt, ja mislim da je ovaj naš produkt jako dobar i da će se to ubrzo proširiti i malo šire.“, istakao mentor prof. Bekiri.

U ulozi roditelja i osnivača Internacionalnog univerziteta prisutnima se obratio i akademik Zukorlić, ističući da su ovakvi događaji potpuna obnova snage, energije i volje koja je potrebna za dalje djelovanje.

„U mojoj ulozi je teško biti objektivan jer osjećanja i emocije kao osnivača ovog univerziteta a potom i kao roditelja Nedžme koja danas doživljava ovjeru onoga što je radila proteklih godina zajedno sa svojim profesorima i cjelokupnim kolektivom i kolegama ovdje na univerzitertu i to je zaista jedan poseban ugođaj, te dvije emocije se kod mene jako prepliću i oplemenjuju međusobno, zapravo uz sve svoje pohode borbe, valove sa kojima se suočavam u raznim prilikama druptvenog djelovanja, ovakvi događaji su potpuna obnova snage, volje i energije koja je potrebna za dalje.“, naglasio akademik Muamer Zukorlić.

Mlada umjetnica istakla da je ovo samo početak njenog likovnog puta.

„Najprije bih da se zahvalim svima na ovolikoj podršci jer se zaista nisam nadala ovolikom odzivu. Nagovijestila bih samo da je ovo moj početak u stvaranju umjetnosti, iskreno ja sam zadovoljna ukoliko sam uspjela bar djelić da prenesem ili da čak zadržim nečiju pažnju.“, kazala Nedžma Zukorlić-

Nedžma Zukorlić rođena je u Novom Pazaru 9. aprila 1996. godine. Završila je medresu „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Fakultet upisuje 2013. na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, Departman umjetnosti, odsjek slikarstvo u klasi profesora Nehata Bekirija. Apsolvent je na Departmanu za filološke nauke, odsjek bosanski jezik i književnost i srpski jezik i književnost. Svoje radove je izlagala na 22 kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu i učesnik je 10. Međunarodne likovne kolonije u Plavu.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA