Home Vijesti Rasprava dr. Zukorlića i ministra Vulina – Neprihvatljivo da se unutrašnja pitanja...

Rasprava dr. Zukorlića i ministra Vulina – Neprihvatljivo da se unutrašnja pitanja BiH tretiraju vojnom strategijom Srbije!

501
0

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić reagovao je danas u Skupštini Srbije na govor ministra odbrane Aleksandra Vulina o Strategiji o bezbjednosti Republike Srbije. Strategija u jednom dokumentu te vrste u Srbija prvi put kao svoj prioritet zacrtava očuvanje Republike Srpske, jednog od dva bh. entiteta.

Dr. Zukorlić istakao da je svako obuhvatanje vojnom strategijom nekog pitanja koje se odnosi na unutarnje pitanje neke druge zemlje neprihvatljivo.

– Ja nisam siguran da je pametno i politički odgovorno samo izreći ovdje velike riječi u pogledu odlučnosti da budemo najjači, najbolji, da se nikog ne bojimo a u koliko Srbiju guramo u neku vrstu obruča, političkog, vojnog i ekonomskog to ne može biti odgovorna državnička politika. Smatram da je jako važno biti pametan i osjetljiv na formulacije. Svako obuhvatanje vojnom strategijom nekog pitanja koje se odnosi na unutarnje pitanje neke zemlje je veoma riznično, po meni čak i neprihvatljivo i mislim da ne razmišljamo o nečemu što može biti reakcija. To je legalizovanje prava da sve susedne zemlje to iskoriste, pa da u svojim vojnim strategijama tretiraju neka unutarnja pitanja države Srbije što sigurno neće biti na korist nacionalne i državne bezbijednosti i budućnosti ove zemlje.

Pogledajte cijelu raspravu.