Home Vijesti Dr. Zukorlić: Otvoriti nove granične prijelaze između sandžačkih opština u Srbiji i...

Dr. Zukorlić: Otvoriti nove granične prijelaze između sandžačkih opština u Srbiji i CG

604
0

Skupština Srbije počela je danas raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Sjeverne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac-Lojane. Narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao da je radostan jer je prihvaćen zahtjev o kojem su predstavnici Stranke pravde i pomire više puta govorili.

“Ovo je jedan od mojih radosnih trenutaka u Naordnoj skupštini gdje upravo imam prilike izraziti zahvalnost Vladi Republike Srbije koja je imala sluha za zahtjev kojeg smo više puta isticali ovdje u Narodnoj skupštini, bilo u formi diskusije ili u formi pitanja koja smo postavljali Vladi, a upravo se ticalo ovog graničnog prijelaza između Srbije i Sjeverne Makedonije, na području Preševa, dakle prijelaz Miratovac-Lojani. Definitivno smo u prilici da zemlju otvorimo i na tom mjestu i na toj strani i da učinimo ono što zapravo i jeste uloga Vlade Republike Srbije i svih ostalih državnih organa, a to jeste da građanima olakšamo život i komunikacije, a pogotovu što je ova tačka bila jedna od najproblematičnijih u pogledu komunikacije, jer su građani sa obije strane granice morali do 60 kilometara da kruže kako bi otišli do svojih rođaka u susjednom selu koje se nalazi sa druge strane granice. Želim se također zahvaliti i predsjedniku opštine Preševo Ćiprimu Arifiju koji je sa pozicije lokalne samouprave djelovao u ovome smjeru i konačno građani sa obije strane granice mogu biti veoma zadovoljni, a svakako moja zahvalnost ide i organima države Sjeverna Makedonija koja je imala sluha i sve ovo jeste dio cjelokupnih političkih težnji ove zemlje prema daljem razvoju odnosa u regionu u pogledu otvaranja društva i države.

Dr. Zukorlić istakao značaj projekta “mali Šengen” kazavši da one  države koje imaju kapaciteta da se otvaraju, one imaju viziju razvoja, u suprotnom svako zatvaranje vodi dekadenci, destrukciji i isključenju mogućnosti međusobnog oplemenjivanja.

“U tom pogledu i sve ovo što se radi sa tzv. “malim” ili “balkanskim” Šengenom, bez obzira na pojedine nejasnoće – predstavlja jedan jako ozbiljan iskorak, i mislim da ova zemlja, njeni građani i političari nemaju razloga da brinu zbog toga, jer onaj koji ima šta ponuditi u njegovom je interesu da se otvori prema drugima. Tako da ovo jeste momenat gdje imamo potvrdu smisla djelovanja i narodnih poslanika koji zastupaju građane sa terena i koji ne zaboravljaju one građane koji se nalaze tamo negdje na periferijama zemlje. Onog trenutka kada postignemo svijest i djelovanje u duhu te svijesti da nam postanu podjednako bitni svi građane ove zemlje, ma kojoj naciji i vjeri pripadali, ali isto tako ma gdje se nalazili – u Beogradu ili nekom većem centru, na periferiji – u Preševu ili Sandžaku, na istoku ili na zapadu, onda će to biti upravo ono što je potrebno ovoj zemlji i što će dovesti do ambijenta u kome će se svi građani potpuno osjećati vrijednim i kada će svi građani ovu zemlju osjećati kao svoju domovinu.”

Dr. Zukorlić još jednog uputio zahtjev vezano za otvaranje novih graničnih prijelaza između sandžakih opština u Srbiji i Crnoj Gori.

“Ja ću ovom prilikom podsjetiti na potrebu otvaranja zemlje prema Crnoj Gori i na još jednoj osjetljivoj tački, a to je selo Đerekare, opština Tutin prema opštini Petnjici. Sa jedne strane imamo Pešter, sa druge strane imamo Bihor. Dakle, isto jedna tačka gdje građani, da bi posjetili svoje rođake i prijatelje u susjednom selu, moraju se vratiti do prijelaza Mehovog Krša, pa zatim okružiti Rožaje, Berane pa Petnjicu pa doći, recimo, do tačke koja je svega nekoliko kilometara – zbog nedostatka graničnoga prijelaza. Ali danas, evo, vraća mi se optimizam obzirom na ovu odluku, odnosno sporazum koji, evo, danas ovdje potvrđujemo i vjerujem da će Vlada imati kapaciteta da što prije i ovo uvrsti u važne tačke ISO-a i da sa Crnom Gorom zapravo naprave i ovaj iskorak kao i sve druge koji budu pred nama”, kazao je akademik Zukorlić.