Home Vijesti Dr. Zukorlić o izboru članova REM-a i kršenju zakona od strane RTS-a

Dr. Zukorlić o izboru članova REM-a i kršenju zakona od strane RTS-a

590
0

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić govorio je danas u Skupštini Srbije o o izboru članova REM-a i kršenju zakona od strane RTS-a. 

– Važno je da imamo što kvalitetnije ljude u REM-u. Vjerujem da će izbor predloženih članova za dopunu REM-a sigurno donekle unaprijediti ovaj kvalitet jer zapravo promjena je uvijek korisna, ona uvijek osvježi, da određene mogućnosti da se obrati pažnja na eventualne nedostatke. U tom pogledu mi ćemo dati podršku novih članova REM-a. Istina postoje stvari u medijskom prostoru koje treba popravljati. Prije svega Javnom servisu treba ozbiljno pristupiti. Primjedbe koje imam su objektivne iz ugla nacionalnih zajednica, posebno za nas Bošnjaka. Prije nekoliko mjeseci desilo se da je Savjet RTS-a odbio zahtjev da se u program RTS-a uvrste emisije na bosanskom jeziku. Zabrinjava što je obrazloženje koje smo dobili nešto što je katastrofalno i za mene nepojmljivo da se može desiti u jednoj savremenoj državi u 21. vijeku, ovdje u Srbiji pogotovo što imamo Ustavna načela i zakonske norme koje garantiraju prava a RTS ih ne poštuje već slušaju preporuke nezvaničkih tijela, određenih intelektualnih grupacija koje sebi daju za pravo da budu iznad državnih organa, iznad Ustava i zakona, to je nešto što ne možemo da prihvatimo niti možemo sa time da se pomirimo. REM je možda jedno od tijela koje će moći na to uticati ali država mora imati i druge mehanizme da ne dopusti takvu vrstu diskriminacije, segregacije gdje će se na takav način i sa takvim obrazloženjem kazati vi niste to zato što tamo neka grupa intelektualaca smatra tako.

Dr. Zukorlić ukazao na još jedan od problema RTS-a.

– Odgovorni se ponašaju kako sami hoće. Pitanje učešća političara i drugih javnih ličnosti na ovoj televiziji nije vezano prevazo za politike i lične ukuse i naklonost urednika i voditelja određenim ljudima i animozitete prema nekim drugim.