Home Vijesti Dr. Zukorlić: Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je bruka i pogrešan potez Evrope...

Dr. Zukorlić: Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je bruka i pogrešan potez Evrope kojeg će se jako dugo stidjeti

265
0

Prethodnih dana u žiži javnosti su komentari i oprečna mišljenja na temu dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu. Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove podrške Miloševićevu režimu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Svoj osvrt dao i akademik Muamer Zukorlić istakavši da je takva odluka pogrešan potez Evrope kojeg će se dugo stidjeti.

“Bošnjaci, što se tiče Nobelove nagrade za književnost dodijeljene Handkeu džaba se i vi žalostite, a i vi Srbi džaba se radujete. Nema ona veze ni sa jednima ni sa drugima. Ona ima veze sa postkulturnim sunovratom Evrope, koja se toliko jadna iscijedila da ona umjetnički i književnički ne može da više da ništa. Ona je kao posna zemlja na koju je bacano previše đubriva pa je postala toliko kisela da ne može da rodi više ništa osim korova. To je sada Evropa u kulturnom smislu i oni znaju da je to tako, ali ne samo u kulturnom već i u idejnom. Taj materijalistički hedonizam je toliko potrošio mozgove, ljudske umove i duše Evrope, da oni sada pokušavaju da recikliraju. Evropski umovi i politički i intelektualni su poput beskućnika koji po kontejnerima traže ostatke hrane što su bacili prije 70 godina kada su se obračunavali sa nacizmom, a sada kopaju po smetlištu nacizma da nađu neku novu ideju i da time ponovo reafirmiraju nacionalizam, eksperimentišući sa Orbanom, Makronom i ne znam više kim. To je problem Evrope i tu smo mi samo kolateralna šteta, kao što je neko kolateralni dobitnik ili se, eventualno, obradovao”, kazao je akademik Zukorlić.

On dodaje da se ne može nečim nehumanim naraviti nešto humano. Samom dodjelom Nobelove nagrade Handkeu ona više ne vrijedi ništa, podvlači akademik Zukorlić.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima prema događanjima na ovim prostorima, odnosno po tomu što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA