Na FIS-u održano takmičenje iz Sire – životopisa Muhammeda s.a.v.s.

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na Fakultetu za islamske studije organizirano je takmičenje iz Sire – poznavanja životopisa Muhammeda, alejhi selam, za učenike završnih razreda srednjih škola. Pored Novog Pazara učešće na takmičenju uzeli i srednjoškolci iz ostalih sandžačkih gradova.

Organizatori ističu da je cilj bilo da se mladi motiviraju u učenju životopisa Muhameda s.a.v.s.

„Raduje me činjenica da je Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru još jednom uspio da organizira ovako veliko takmičenje. Cilj jeste bio prije svega upoznavanje sa životom Božijeg Poslanika s.a.v.s..  Takmičenje se odvijalo tako što smo imali predorganizaciju a nakon toga i samo izvođenje takmičenja u našim prostorijama, ta predorganizacija se ticala toga što smo obišli sve srednje škole na prostoru Sandžaka, i učesnici kviza su bili maturanti. Oni su danas ovdje na FIS-u pokazali jedno zavisno znanje iz života Božijeg Poslanika s.a.v.s., posebno to što su tu uključene i škole koje nisu vjerskog karaktera, čak je i prvo mjesto uzeo učenik Medicinske škole u Novom Pazaru.“, istakao menadžer FIS-a.

Zapažene rezultate na takmičenju postigli su i učenici srednjih škola iz Sjenice.

„Obilazili smo sve gradove Sandžaka i ja sam bila zadužena za Sjenicu da obiđem Gimnaziju i Tehničku školu, prijavilo nam se baš puno učenika iz Gimnazije i Tehničke škole, čak je jedan učenik iz Tehničke škole ušao u finale. Bila sam im podrška i mnogo mi je drago što su i učenici iz Sjenice učestvovali na ovom takmičenju.“, istakla asistentica Kanita Višnjić.

Učesnici zahvalni Faklutetu za islamske studije koji im daje priliku da i ako nisu učenici neke vjerske škole, učestvuju na ovom takmičenju.

„Na početku hvala Allahu dž.š. a zatim i svim organizatorima koji su se potrudili i koji su učestovovali u realizaciji ovog projekta, prvenstveno jer smo naučili životopis Božijeg Poslanika s.a.v.s. a zatim i za novčane nagrade.“, kazao Zećirović Džemail.

Dekan FIS-a se zahvalio učesnicima koji su imali hrabrosti, odvažnosti, želje i volje da naučite Siru Božijeg Poslanika

„Ovo je samo jedan od početaka, FIS planira da organizira i druga takmičenja koja će biti i za srednjoškolce a i takmičenje koje će biti za naše studente. Cilj nam je da što više naših muslimana u kući ima Siru Božijeg Poslanika, da što više naše omladine čita Siru Božijeg Poslanika, da upozna njegovu ličnost, da im on bude uzor. Vi znate u kakvim uslovima mi danas živimo, znate šta su postali trendovi današnje omladine, vaših vršnjaka. Zato nam je bio cilj da vi vidite da imamo jednog drugog uzora, jednog drugog primjera, neko za kojim se treba voditi u našem svakodnevnom život, u našem porodičnom životu, u našim kućama, u našim džamijama, u međuljudskom odnosu i svemu tome.“

1. mjesto osvojio je Zećirović Džemail, učenik Medicinske škole „Dva heroja“, 2. mjesto osvojila je Ćosović Medina, učenica Medrese „Gazi Isa-beg“ i 3. mjesto osvojila je Nurović Merisa, učenica Medrese „Gazi Isa-beg“, simbolične nagrade dobili su i ostali učesnici kviza.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img