Home Vijesti Mladi SPP organizirali tribinu na temu: “Fizički aspekt namaza kao blagodat za...

Mladi SPP organizirali tribinu na temu: “Fizički aspekt namaza kao blagodat za naš organizam”.

457
0

U organizaciji Mladih Stranke pravde i pomirenja i Odbora za zdravstvo SPP-a u Biblioteci FIS-a upriličena je tribina na temu: “Fizički aspekt namaza kao blagodat za naš organizam”. Na spomenutu temu govorio je predavač dr Sead Ličina, inače ortoped u novopazarskoj Bolnici.
Uvodničar-predavač, student medicine, a ujedno i predsjednik Mladih SPP-a Edin Numanović, kazao je par riječi o tome koliko namaz i svi procesi koji dolaze prije i tokom njega koriste organizmu. Posebno istakao važnost abdesta, pogotovu onaj koji se uzima hladnijom vodom, gdje se, kako kaže, koža nadražuje i pospješuje rad receptora za toplo i hladno, te poboljšava cirkulacija krvi u organizmu.

Dr Sead Ličina je govorio o tome kako svaki položaj tijela u namazu ima priču za sebe, pa na stajanju u namazu jačamo vratne pršljenove, kičma se trenira da bude prava, a jačaju se i mišići nogu.
“Zahvaljujući namazu, a ne znam da li ste svjesni toga jer nisam bio ni ja dok nisam saznao to, čovjek dnevno uradi, ako klanja sve rekjate 78 sklekova i 78 čučnjeva. Kada je u pitanju sedžda, naučnici su dokazali da je, usljed velikih dnevnih napora i tereta koji nosi čovjekova glava sa vratom, to najbolji položaj da se tijelo opusti i relaksira”, istakao je dr Ličina. Oni koji obavljanu namaz, kaže on, u starosti će imati bolje mišiće i kosti.
“Srećemo kroz ambulantu na desetine slučajeva dnevno. Kada neko uđe od pacijenata, pogotovo onih starijih, u 99% procenata mogu procijeniti da li je namasdžija ili nije, jer onaj čovjek koji obavlja namaz, u starosti su mu mišići u mnogo boljem stanju, nema tragova atrofiranja, a kosti su mu jače i zglobovi izdržljiviji”, kazao je dr Ličina.
Zaključak je podvukao da su loko-motorne funkcije tijela mnogo bolje, jače i stabilnije kod onih koji namaz obavljaju. Osjećaji za dodir i stabilnost su na jačem stepenu, brojni receptori su stalno u funkciji, a samom aktivnošću imaće duži rok trajanja. Kičma i pršljenovi, vrat i njegovi mišići, ostali dijelovi tijela motivisani su na aktivnost, pa će onaj ko je u namazu i obavlja ga na pravi način, izgledati vitko, bolje i zdravije u odnosu na one u njegovoj generaciji.
Naučnici i psiholozi, istakao je Edin Numanović, godinama su istraživali kako naći način da čovjek skrene svoje misli i da kontroliše šta će da misli.
“Došli su do zaključka da se govorom može kontrolisati taj proces, jer ono što govorite o tome mislite i sada i u nekom narednom periodu od par sati. Kada učimo sure, naše misli predate su Gospodaru i samim tim našle su mir, pa ćete uvijek vidjeti ljude koji su pažljivi namasdžije da su uvijek smireni i sačuvani ružnog govora”, kazao je Edin Numanović.
Uslijedio je dio određen za pitanja prisutnih kojih je bio velik broj u Biblioteci FIS-a.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA