Home Vijesti Upotreba pirotehničkih sredstava – opasnost po sigurnost građana

Upotreba pirotehničkih sredstava – opasnost po sigurnost građana

685
0

Petarde u Srbiji su relativno jeftine, lako dostupne i ekstremno opasne o čemu svedoče i brojni primeri teških povreda kako odraslih tako i dece kojima se, i pored zabrane, i dalje legalno prodaju. Usled nepravilne upotrebe pirotehnike, osim teških povreda sa trajnim posledicama, često dolazi i do nastanka požara i eksplozija.

-Ovim putem želim da skrenem pažnju da se u promet mogu stavljati samo pirotehnička sredstva koja su odobrena za stavljanje u promet na teritoriji Republike Srbije i koja se nalaze na Listi eksplozivnih materija izdatoj od strane MUP- jer su jedino ova pirotehnička sredstva ispitana od strane nadležne ustanove i bezbedna uz stručnu upotrebu – kaže rukovoditeljka grupe u Odseku za preventivnu zaštitu Hasiba Кriještorac.

Pirotehnička sredstva prvog i drugog razreda u koje spadaju pirotehničke igračke, bengalske i pucajuće šibice, kapisle za dečije pištolje, petarde, rimske sveće, fontane i bengalske vatre mogu se prodavati samo u prodavnicama oružja i municije koje poseduju rešenje o odobrenju za rad izdato od strane Mup-a. Mogu se prodavati i u prodavnicama pirotehnike koje poseduju pozitivno mišljenje o ispunjenosti prostorno tehničkih uslova za smeštaj pirotehničkih sredstava izdato od strane Sektora za vanredne situacije.

-Zabranjena je ulična preprodaja pirotehničkih sredstava i njihova prodaja osobama mlađim od 18 godina. Zato se upozoravaju građani koji kupuju pirotehniku kod uličnih preprodavaca, koja od za to ovlašćenih institucija nije ispitana i nije bezbedna za upotrebu, da njihovom nestručnom upotrebom, upotrebom istih od strane maloletnih lica i drugim nebezbednim ponašanjem mogu izazvati negativne posledice po sopstveno zdravlje i zdravlje drugih lica kao i izazvati opasnost za imovinu usled nastanka požara i eksplozija- istakla je Hasiba Кriještorac posebno ističući opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava na prostorima gde boravi veći broj dece.

Za bacanje petardi i narušavanje javnog reda i mira biće preduzete zakonske mere, a kazne se kreću od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ista kazna je i za roditelje maloletne dece.

Izvor: Foruminfo