Matica bošnjačka – Nastavljeno obesmišljavanje najznačajnijeg predstavničkog organa Bošnjaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Vijećnici Liste MATICA BOŠNJAČKA AKADEMIK MUAMER ZUKORLIĆ MUFTIJA nisu učestvovali na danas zakazanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća jer nisu željeli dati legitimitet novom kršenju zakonskih odredaba i donošenju po Bošnjake nakaradnih odluka koje su najavljene u Dnevnome redu.

U prijedlogu Dnevnog reda date su tačke kojima se degradira Vijeće i vijećnici na način da sve svoje ovlasti prebacuju na Izvršni odbor. Tako je tačka dva predvidjela da umjesto vijećnika budžet Vijeća usvoji Izvršni odbor, a tačka tri da Izvršni odbor, također, umjesto vijećnika smjenjuje i bira članove Odbora. Ovim činom se zakonodavni nivo spušta na izvršni organ, što je u suprotnosti sa zakonskim regulativama, a i zdravim razumom i logikom.

Prevedeno na druge nivoe vlasti, ovo bi bilo istovjetno situaciji da umjesto Narodne Skupštine republička Vlada usvaja budžet, ili umjesto Skupštine grada da Gradsko vijeće usvaja gradski budžet.

Ovim se nastavlja dalja razgradnja i obesmišljavanje najznačajnijeg predstavničkog organa Bošnjaka u Republici Srbiji i otvaraju nove mogućnosti za malverzacije i zloupotrebe budžeta namijenjenog za ostvarenje kolektivnih i individualnih prava svih Bošnjaka.

Nakon nedavnih direktnih zloupotreba prostorija Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane Sulejmana Ugljanina i Stranke demokratske akcije Sandžaka u stranačke svrhe, ovo je još jedan konkretan pokazatelj da je Ugljanin BNV i njegov budžet shvatio kao lično i partijsko vlasništvo.

Matica bošnjačka ostat će na braniku zaštite stečenih i ostvarenja novih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, očuvanju i ozdravljenu projekata koje su Ugljanin i njegova lista doveli na rub propasti, kao što je nastava na bosanskome jeziku, i promoviranju bošnjačke kulture, tradicije i dostignuća.

Informativna služba

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img