U Srbiji trenutno oko 4 i po hiljade migranata

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

18. decembar je Međunarodni Dan brige o migrantima. Posebna pažnja i briga Srbije usmjerena je na maloljetnike koji putuje bez pratnje. Urađen je pravilnik kojim je uređena procedura u zbinjavanju maloljetnih migranata.

Samo do zatvaranja zapadnobalkanske rute kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata. U Srbiji trenutno boravi oko 4 i po hiljade migranata, od čega je oko 20 posto djece i oko pet posto maloljetnika bez pratnje. Njihova krajnja destinacija su zemlje Evropske unije. U Srbiji je tokom ove godine samo 220 migranata zatražilo azil, a dobilo njih 32. Migrantska kriza, inače, bila je veliki izazov.

Kako i na koji način da se postavimo…protok migranata kroz njihove zemlje. Mi smo kao ministarstvo donijeli odluku…gdje postoje maloljetni migranti, navodi Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Posebna pažnja i briga usmjerena je, navodi, na maloljetnike koji putuje bez pratnje.

Naglašava da se Srbija i u vrijeme velikih izazova ponaša odgovorno, da djeca migranata idu u školu. Naše je, poručuje, da migrantima pružimo pomoć u teškom vremenu, a s druge strane vjeruje da će neki od njih sutra biti na važnim pozicijama, a i ovo je način da se, kako kaže ministar Đorđević, grade i prijateljstva za budućnost.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img