Home Vijesti Dr. Fehratović: Opasno je kad se trguje s državnim resursima kako bi...

Dr. Fehratović: Opasno je kad se trguje s državnim resursima kako bi se zadovoljili određeni politički kompromisi

240
0

O važnosti postojanja Kancelarije za razvoj nedovoljno razvijenih područja u Skupštini Srbije govorio narodni poslanik dr. Jahja Fehratović. Podsjećajući na zloupotrebu budžetskih sredstava u vrijeme njenog djelovanja kada je na čelu bio Sulejman Ugljanin poručio da je danas njeno nepostojanje pokazatelj koliko je opasno kad se trguje s državnim resursima radi zadovoljenja određenih  političkih kompromisa.

Dr. Jahja Fehratović podsjeća da je bilo mnogo zloupotreba budžetskih sredstava a razni izvještaji su pokazivali da se njima raspolagalo na način da su sredstva za poljoprivredni razvoj dobijali aktivisti SDA i članovi porodice Sulejmana Ugljanina za otvaranje poljoprivrednih gazdinstava u centru Novog Pazara.

– Da ne govorim o pristrasnim stranačkim podjelama svih poljoprivrednih alatki koje su bile na raspolaganju toj Kancelariji. Nažalost, ono što je trebalo biti podijeljeno poljoprivrednicima kako bi se pospješio razvoj poljoprivrede u tim krajevima nije završilo tamo gdje je bilo namijenjeno već isključivo kod stranačkih aktivista. To je još jedan od pokazatelja kako onima koji nisu sposobni ne treba davati takvu vrstu emaneta i da je vrlo opasno kad se trguje sa onim što su državni resursi na način zadovoljenja određenih političkih kompromisa

Nije, kaže, jasno, kad se pogledaju sve cifre koje su godinama bile na raspolaganju toj Kancelariji da nikada niko od izvršnih organa, kao i Agencije za borbu protiv korupcije nije postavio pitanje zašto sredstva idu gdje nisu namijenjena i tako ugrožavaju oni koji su mogli pospješiti privredu, ne samo Sandžaka već čitave države ali i regije.

– Da ne govorim o nekim famoznim udrugama gdje su ta sredstva išla koja danas ni ne postoje jer su bila formirana samo kako bi se izvukao novac. To jeste bio dobar razlog da se tada zaustavi  upravljanje onoga koji je zloupotrebljavao za lične i stranačke partikularne interese. Međutim, zaista je bitno postojanje ovakve Kancelarije  i mislim da bi bilo dobro u narednoj vladi razmisliti da se iznova pokrene i da se na najbolji način raspolaže onim sredstvima koja budu dodijeljena

Važno je, ističe dr. Fehratović, da ta sredstva idu onim porodicama, privrednim gazdinstvima, poljoprivrednim zadrugama koje će moći da ulože u razvoj te oblasti i osiguraju da privreda i poljoprivreda tih područja bude bolja i kvalitetnija i da se tako ostvari, kako kaže, jedan vid projekata za održivi razvoj ruralnih područja.