Home Vijesti Dr. Zukorlić: Nije dobro što se kasni sa realizacijom projekata u Sandžaku

Dr. Zukorlić: Nije dobro što se kasni sa realizacijom projekata u Sandžaku

504
0

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić u Skupštini Srbije govorio o investicijama, izgradnji autoputeva i gasovoda. Pozdravio, infrastrukturni razvoj zemlje ali i uputio kritku zbog kašnjenja i odgađanja realizacije infrastrukturnih projekata u Sandžaku.

– Ono na šta želim skrenuti pažnju jeste kašnjenje investicionih, infrastrukturnih, građevinskih projekata za prostor Sandžaka. Dakle, već godinama iščekivana trasa autoputa Koridora 11. Evo slavimo svaki novi korak i ovo povezivanje koje će sutra biti legalizovano je za nas izuzetno važno jer nam skraćuje komunikaciju od Novog Pazara do Beograda, međutim Koridor 11 preko Peštera je upravo trebalo da bude ta žila kucavica koja bi otvorila taj prostor i izvukla ga iz određene strukturne i ekonomske izolacije kojoj je izložen prostor Sandžaka jedno cijelo stoljeće. Imali smo najave i oko gasovoda, evo kreće, sad će, sad će i još ga nema. Evo već me je sramota pitati za put koji je navodno dogovoren sa određenim turskim kompanijama Novi Pazar – Tutin. Već imao i ismijavanje na terenu, gdje je od tog puta urađen samo jedan potporni zid i radovi su stali. Dakle, ne želim se sada osvrćati pojedinačno na ove probleme, ali želim isto tako reći da nije dobro što se odgađaju ovi projekti, ma koji razlozi opravdani ili neopravdani bili.

Dr. Zukorlić dodao i da ne bi potcjenjivao opće političke procese koji se dešavaju u Sandžaku, te da se radovao otvaranju nove stranice, kada je prostor Sandžaka u pitanju, prostor koji će biti tačka susretanja i zajedništva.

– Mi smo, nažalost, proteklih decenija imali odnos prema ovom prostoru na principu “ili – ili”, znači ako smo imali projekte koji su u korist Bošnjaka, to se po logici smatralo da je na štetu Srba, a ako smo imali u korist Srba razumijevalo se da je to na štetu Bošnjaka. Politički projekat Stranke pravde i pomirenja bio je i ostao da se prema ovome prostoru sa političkom vizijom na modelu “i-i”. Moguće je imati cjeloviti i politički i ekonomski i infrastrukturni program za prostor Sandžaka koji neće isključivati jedne a uključivati druge, ili koji neće preferirati sopstvene projekte bilo u političkom ili nekom drugom smislu, ili koji će se doživljavati da su na račun drugoga. Bojim se da odgađanje prije svega ekonomskih i infrastrukturnih projekata ostavlja prostor manipulantima i onima koji hoće na negativnim političkim procesima, ne znam za čije interese, ne znam po čijim narudžbinama, ali drugačije koristiti Sandžak kroz nedobronamjerne najave, tenzije i sve ono što smo, nažalost, ranijih decenija imali prilike da vidimo. Zato insistiram da ona pitanja koja su zajednička, a zajednički su putevi, aerodrom, gasovod, zajednička su radna mjesta i fabrike, da prosto te projekte za koje su jednako zainteresirani i Bošnjaci i Srbi i Crnogorci i Albanci koji žive u Sandžaku, na takav način ćemo i one druge projekte koji su partikularne prirode, koji se tiču identiteta individualnog i kolektivnog moći staviti ispred sebe, odnosno moći im prići na rasterećen način, kazao je akademik Muamer Zukorlić.