Roman Sanele Halković “Ilir Autarijatski”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sjenica dosad nije imala ženu romanopisca. Situacija se mijenja kako je književnica Sanela Halković objavila roman Ilir Autarijatski. Roman, kao zahtjevna književna forma traži mnogo vremena mada književnica Halković pokazuje da se ipak sve može uz jaku želju i dobru organizaciju. Autarijati su, inače moćno ilirsko pleme koje je naseljavalo područje Sandžaka i istočne Bosne prije dolaska Rimljana.

 

-Ilir Autarijatski je roman i u ovom trenutku ne želim ga svrstati u historijske već ću čitaocima ostaviti da ga dožive kako žele. Zanekog će biti historijski, nekome ljubavna pitka priča, a za nekog psihološka drama, roman. Zapravo sam se dotakla jedne teme, a vjerujem da niko u književnosti se dosad nije bavio s ovom temom a to je Ilirik, država koju često spominju historičari i arheolozi ali je u književnosti nije bilo, kaže književnica Halković.

 

Željela je, ističe, napraviti pitku, čitljivu priču kako bi čitatelji upoznali državu koja je postojala i njen narod.

 

-Ja sam se sad začudila kad se ovaj roman pojavio koliko se ljudi javilo sa Balkana a koji istražuju tu temu a nisu historičari ni arheolozi, ali mi kažu ja sam to istraživao hajde pošalji mi da vidim šta je. Sad je aktualna priča o Batonu Desidijatskom koji je također iz jednog ilirskog plemena što će biti tema mog drugog romana koji će biti nastavak prvog

 

Izdavač prvog romana književnice Sanele Halković je Matica Bošnjačka.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img