Home Vijesti Potpisan sporazum o realizaciji auto-puta Beograd-Sarajevo

Potpisan sporazum o realizaciji auto-puta Beograd-Sarajevo

262
0

                                           foto/ slobodnaevropa.org

Ministaraka za saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović potpisala je sporazum sa BIH o auto-putu Beograd–Sarajevo. Ugovor je u ime Savjeta ministara BIH potpisao Saša Dalipagić zamjenik ministra komunikacija i promjeta. Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka BIH u Srbiji, Aida Smajić.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina i Požega – Kotroman. Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman oko 60 kilometara.

“I za nas nije to samo put to je put koji povezuje dvije države. Put koji mi zovemo put prijateljstva put koji treba da nas povjezuje i vodi ka budućnosti a ne ka prošlosti i svim onim problemima koje smo u prošlosti imali. I zato je za nas ovaj sporazum važan“, rekla je ministarka infrastrukture i saobraćaja, Zorana Mihajlović.

Deonica Sremska Rača-Kuzmin, projektovana je objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas i deo je budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

“Sigurno da će naši bilateralni odnosi krenuti uzlaznom putanjom ne samo izgradnjom već i ovim malim stvarima koje činimo a u cilju poboljšanja bilatrealnih odnosa malim, sitnim stvarima kojima idemo ka konačnim riješenjima”, kaže ambasador BiH u Srbiji, Aida Smajić.

Izgrađeni most kod Bratunca na Drini koji je već gotov i koji treba da dobije granični prelaz taoc je administrativne krize u BIH.

“Ja stvarno vjerujem da će se pokrenuti formiranje nove vlasti, i da će to riješiti ta pitanja jer stvarno nije u redu da napravimo most, a most stoji, ljudi ga ne mogu koristiti”, smatra zamjenik ministra komunikacija i promjeta BiH Saša Dalipagić.

Vrijednost izgradnje obe dionice na teritoriji Srbije je oko milijardu i pedeset miliona evra, od čega je oko 220 miliona evra vrijednost dionice Sremska Rača-Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

SANA/RTS