Home Rubrike Vijesti Ženska mreža SPP-a organizirala panel: Preventivno djelovanje u borbi protiv nasilja nad...

Ženska mreža SPP-a organizirala panel: Preventivno djelovanje u borbi protiv nasilja nad ženama

932
0

Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja organizirala je panel povodom šesnaest dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama. O preventivnom djelovanju govorili su predstavnik Policijske uprave Novi Pazar Ivica Radović, inspektor za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, Zibija Šarenkapić, izvršna direktorica Kulturnog centra Damad, dr. Mustafa Fetić, profesor pedagoških nauka i muftija sandžački  hfz. Abdurahman ef. Kujević. 

Iz Ženske mreže SPP-a istakli da je ključ podizanje svijesti i učenje mladih generacija o neprihvatljivosti bilo kojeg nasilnog ponašanja.

– Zahvaljujemo se Gradskoj upravi Grada Novog Pazara, Kulturnom centru na ustupljenom prostoru jer smo upravo organizacijom panela željeli da svi zainteresovani čuju više o prevenciji nasilja nad ženama. Učešćem Policijske uprave, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija i predstavnika obrazovnih institucina pokazujemo da kao društvo u cjelini trebamo shvatiti odgovornost svog djelovanja u prevenciji nasilja nad ženama i nasilja uopće. Ovo je tema koja je iznad politike, iznad bilo kojih vjerskih, polnih, nacionalnih razlika i Ženska mreža SPP-a će i u buduće nastojati da ujedini sve društvene faktore u borbi protiv nasilja nad ženama, kazala je Jasmina Nikšić, predsjednica Ženske mreže SPP.

Iako je hiljade onih koji čak i u ovom trenutku trpe nasilje samo nemaju snage i sigurnosti da potraže pomoć podrška je moguća upravo zbog onih žena koje su osnažene da probaju izaći iz nasilja.

– Zato molim vas nemojmo optuživati one koje su javno rekle ja trpim nasilje. Naročito mi smeta kad se kaže naš problem je što su one odustale. Ne, nego je naša pobjeda što su one prijavile i sram nas bilo što im nismo pomogli, istakla je Zibija Šarenkapić, izvršna direktorica Kulturnog centra Damad.

Iz Policijske uprave apel da se svako nasilje prijavi i to obavezno, jer jednom nasilnik uvijek nasilnik.

– Imao bih samo prijedlog da se oforme institucije koje će da se bave problematikom žrtava nakon završenog bilo kojeg postupka. I još jedna bitna stavka, da se neko bavi nasilnicima. Nikad se niko ne bavi njima osim tih mjera koje se izriču, ništa drugo, navodi Ivica Radović, inspektor za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici PU Novi Pazar.

Muškarci se, poručuje sandžački muftija trebaju ugledagi na najboljeg čovjeka poslanika Muhammeda as.

– Naše sestre, majke, kćerke na Aišu r.a. najučeniju ženu koja je bila savjetnik halifama i prvim ljudima u državi. Naše kuće, harmonija i ambijent u njima treba biti onakav kakav je bio u Poslanikovoj kući, međusobnog poštovanja, uvažavanja, najljepših riječi i vjerujem da u tom slučaju policajci ne bi imali nimalo posla, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.

Neophodno je i staviti se u ulogu žrtve i uvijek imati na umu da se nasilje može svakome desiti, a pritom neprestano insistirati na edukaciji.

– Sve odgovorne institucije od Centra za socijalni rad, policijske prave, vjerskih zajednica , političke i kulturne organizacije, predagoško-psihološke radionice trebali bi otvoriti mjesta gdje se ljudi mogu edukovati, pitati i dobiti odgovore za svoje probleme pogotovo kad se radi o porodičnom nasilju, rekao je dr. Mustafa Fetić profesor pedagoških nauka IUNP.

Inače, Ženska mreža SPPa kampanju završava bilbordima u Novom Pazaru s univerzalnom porukom, „Muhammed a.s. nikad nije udario ženu. Budio kao on“.

Previous articleU okviru kampanje “Um na DRUM” održana tribina “Djelovanje nakon saobraćajne nesreće”
Next articleMeđu najvećim poreskim dužnicima i 10 kompanija iz Novog Pazara