Home Vijesti Dr. Zukorlić o Hendkeu – Moralno i kulturno posrnuće evropske elite

Dr. Zukorlić o Hendkeu – Moralno i kulturno posrnuće evropske elite

349
0

U stokholmskom Konserthusu (Koncertna kuća) uručene su Nobelove nagrade za 2019., uključujući i nagradu za književnost Petera Handkea. Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove podrške Miloševićevu režimu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Reagirao je i predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić, rekavši kako je dodjela nagrade “još jedno moralno i kulturno posrnuće evropske elite”.

“Petar Handke je još jedan od simptoma postkulturne pustoši Evrope koja poput naglo osiromašene dame iz prepunog garderobera davno istrošene odjeće bira haljinu u lažnoj nadi da će ponovo zablistati kao nekada. Pokušaj oživljavanja anahnone ideje nacionalizma preko Nobelovog komiteta je još jedno moralno i kulturno posrnuće evropske elite.”

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske, javlja Anadolija.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima prema događanjima na ovim prostorima, odnosno po tomu što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

SANA