Home Vijesti Dr. Fehratović o neriješenim napadima na pripadnike nacionalnih zajednica i diskriminaciji Bošnjaka

Dr. Fehratović o neriješenim napadima na pripadnike nacionalnih zajednica i diskriminaciji Bošnjaka

314
0

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u Skupštini Srbije govorio o problemu neravnomjerne zastupljenosti pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u organima državne uprave u Novom Pazaru, a prije svega u policiji.

“Skoro je u policijskoj upravi u Novom Pazaru bio konkurs za primanje novog broja službenika. Prema pozitivnom zakonskom rješenju trebalo bi to biti prema proporcionalnom broju stanovnika, pa bi tako trebalo biti sedam Bošnjaka i tri Srbina. Međutim, primljeno je troje Bošnjaka i sedam Srba. Ukoliko na konkursu za ta mjesta bude prijavljeno blizu 600 mladih ljudi i ukoliko se primi svega deset njih, od toga prema ovakvom nacionalnom ključu, onda to revoltira zaista 600 porodica koje neko drugi zloupotrebljava ili pokušava zloupotrijebiti u ono u što nije dobro. Zato smatramo izuzetno važnim upravo ovdje govoriti i o tim pitanjima, a upravo kada je na dnevnom redu tačka o zaštitniku građana, jer je on institucija koja se brine o tome da svi zakoni budu podjednako važeći i da na podjednak način tretiraju sve građane, posebno one koji su pozitivno diskriminisani. Ja nemam zaista ništa da kažem u pogledu zakonskih rješenja, jer su ona stvarno pozitivna. Imamo problema sa implementacijom tih zakonskih rješenja i imamo problema kada određene institucije stave sebe iznad zakona i ustava kao što je to skoro bio slučaj sa RTS-om, njegovim savjetom. Tu su problemi za koje smo mi upravo došli ovdje delegirani od naših građana da rješavamo sa pozicije narodnih poslanika i mislim da je to nešto što je u najboljem interesu i Republike Srbije”, kazao je dr. Fehratović.

Dr. Fehratović podsjetio i na neriješene slučajeve napada na pripadnike nacionalnih zajednica.

“Tiče se jedne državne institucije koja se zove Dom za lica ometena u razvoju, čiji je direktor već drugi put žrtva, mogu slobodno kazati, terorističkog akta lokalnih mafijaša koji mu u martu 2018-te godine spaljuju automobil i istraga o tome još uvijek nije razriješena. Prije dva dana pred porodičnom kućom u kojoj se nalaze njegova djeca, supruga, majka i otac, na istovjetan način spaljuju mu još jedan automobil. Dakle, ovdje nije riječ o selektivnom pokušaju i prenošenju bilo čega sa lokala, već o tome da želimo alarmirati javnost i prije svega nadležne organe da se ovakvi slučajevi do kraja razriješe, kao i slučaj koji sam spomenuo iz Subotice. Dakle, ovdje nije riječ o Bošnjaku, već o djetetu koje je invalid, koje je iz bračne zajednice Makedonca i Hrvata i koje je bilo žrtva nasilničkog ponašanja, a za koje još uvijek nije završen proces iz razloga što su vjerovatno, prema riječima porodice, upleteni u taj slučaj oni koji su “tatini sinovi” i zbog toga to nije riješeno”, rekao je dr. Jahja Fehratović.

Ukazao i na problem sa kojim se suočavaju učenici koji se odluče da nastavu pohađaju na maternjem-bosanskom jeziku.

“Imali smo, nažalost, situaciju gdje su đaci bošnjačke nacionalnosti tri mjeseca bili nepravedno zbog igre BNV-a i određenih institucija ugroženi, njihova prava su ugrožena, da imaju kvalitetne udžbenike za izvođenje nastave na svom jeziku, posebno za drugi i šesti razred, pa su oni u tom slučaju zapravo bili zatočenici onoga što znači zloupotreba manjinskih prava od strane onih koji su neodgovorni i od strane onih koji ne vode dovoljno računa o tome da svako mora imati ono što mu po zakonu pripada pa i đaci koji slušaju nastavu na bosanskom jeziku”, završava dr. Fehratović.

 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA