Home Vijesti Na IUNP-u obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

Na IUNP-u obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

988
0

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u okrugloj Sali Internacionalnog univerziteta organizirana je studentska besjeda o ljudskim pravima.

Studenti departmana za pravne nauke govorili o razvoju ljudskih prava, pravima žena kao i o tome kako se pravo sprovodi u drugim državama ali i u našoj državi.

„Današnji dan je prilika da se podsjetimo da smo svi rođeni jednaki. Boja kože, vjera, nacija ili invaliditet ne smije biti prepreka u poštivanju jedni drugih. Važno je naglasiti specifičnu ulogu obrazovanja koja nikako ne bi smjela biti zanemarena jer kada znamo svoja prava, znat ćemo i adekvatan način da ih zaštitimo.“, istakla Esma Ljajić.

„Sagledala sam cjelokupno jednu situaciju kako u nekim drugim državama tako i kod nas, kako je pravo, kako se pravo sprovodi i predstavila jednu realnu situaciju. Naravno kroz to pravo sam predstavila jedan svoj kritički stav ako već danas govorimo o pravu, o ljudskim pravima, onda je svakako potrebno i da jedno ljudsko pravo tj. slobodu govora predstavimo na ovakav način.“, istakla Nikolina Milunović.

„Ja sam govorio o nastanku i razvoju ljudskih prava tokom historije do današnjih dana, o tome koji su najvažniji akti bili za razvoj ljudskih prava, šta je to bila prekretnica u razvoju ljudskih prava. Smatram da je ova besjeda izuzetno bitna jer mi studenti pravnog fakulteta moramo da budemo noioci veoma važnih funkcija kao što su neke od političkih funkcija, tužilačkih, sudijskih i slično i veoma je korisno imati ovakve besjede iz razloga da razvijamo retoričke vještine.“, istakao Ramiz Memišahović.

„Danas sam govorila o pravima žena u našoj zemlji, kakva prava imaju naše žene. Tačno sam odredila taj prelaz kako je nekada bilo a kako je danas.“, istakla Nezrina Selmanović.

Besjednici su bili: Nikolina Milunović, Esma Ljajić, Nezrina Selmanović, Kemal Đekić, Rafet Nikšić, Ramiz Memišahović.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA