IUNP organizirao predavanje na temu “Islamska ekonomija i finansije, izazovi i perspektive”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U okrugloj sali Internacionalnog univerziteta organizirano je predavanje na temu „Islamska ekonomija i finansije, izazovi i perspektive“. Gost predavač bio je Almir Čolan.

Almir Čolan je direktor Australijskog Centra za Islamske Finansije (AUSCIF) i Vakufa Australije, član Upravnog odbora Garden Koledža i savjetnik za karijere u Ilim Koledžu. Savjetuje brojne organizacije koje se bave islamskim finansiranjem, investicijama i poslovanjem.

On je istakao da Sandžak igra vodeću ulogu u Islamskoj halal ekonomiji.

„Ovdje smo danas razgovarali o rastu i usponu islamske ekonomije globalno a također i o nekim mogućnostima vezano za Sandžak, gdje vidimo jako veliki poduzetnički duh, ljudi rade, grade. Ima ta neka iskra u Sandžaku koju je vrlo lijepo vidjeti, Islam hoće od nas da privređujemo, da radimo, da budemo produktivni tako da u čitavom svijetu vidimo muslimane koji se bude, povezuju i meni je drago da vidim na ovom jednom području Balkana, pogotovo Sandžak koji igra vodeću ulogu u toj nekoj islamskoj halal ekonomiji i željeli bi naravno da vidimo više. Ovdje se već puno toga radi u edukaciji, u privredi i želimo da se to tako i nastavi.“, istakao Almir Čolan.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević naglasio da muslimani moraju da promijene svoje razmišljanje od toga da moraju da se posvete asketizmu.

„Sve blagodati koje postoje na ovom svijetu stvorene su zza ljude ali još bliže i užem smislu za vjernike. Zbog toga muslimani zaista moraju da promijene malo razmišljanje od toga da mi treba da se posvetimo nekoj izolaciji od društva, odricanja od dunjaluka, od dobara ovoga svijeta, ne. Mi ne smijemo da zapostavimo duhovnu dimenziju čovjeka jer bez toga mi propadamo, to je neminovno ali nema nikakve kontradiktornosti između dunjaluka i ahireta jer jedino islam spaja između dunjaluka i ahireta, između materije i duhovnosti i između svih krajnosti, dok uglavnom su civilizacije, zajednice i grupacije griješile time što bi davale prednost jednoj od ovih strana.“, kazao muftija Kujević

Pored profesora, aktivno učešće u interaktivnom predavanju uzeli su i studenti koji su postavljali pitanja predavaču.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img