Home Vijesti Dobrilina smrt splet nesretnih okolnosti

Dobrilina smrt splet nesretnih okolnosti

378
0

Smrt ženke bjeloglavog supa, Dobrile sa Uvca, najverovatnije je splet nesretnih okolnosti ocijenila je za Sandžak televiziju Miljka Dučić direktor Specijalnog rezervata „Uvac“. Popularna i omiljena ptica, i sva priča oko nje nosila je pozitivnu energiju. Njeno spašavanje iz Turske također je primjer odlične saradnje kako se u zaštiti neke ugrožene vrste mogu ujediniti ne samo institucije u jednoj zemlji nego i zemlje između sebe.

U rezervatu Uvac prava tuga kao i među svim ljubiteljima prirode i ugroženih vrsta ptica. Smrt ženke bjeloglavog supa Dobrile splet je, prema svemu sudeći, nesretnih okolnosti mada će se za zvanične izjave sačekati  rezultati obdukcije. Pronađena je u blizini gnijezda gdje se najčešće i vraćala jer je često viđana na hranilištu.

 

-Dobrila je pronađena u neposrednoj blizini gnijezda uklještena bukvalno između četiri stabla. Čuvari su je nakon pronalaska iznijeli sa te litice, donijeli do hladnjače. U najskorije vrijeme bit će prema nalogu otpremljena na Veterinarski fakultet gdje će biti urađena obdukcija i biti poznat pravi urok uginuća. Ja svakako sada ne mogu da tvrdim ni da izričem ni sumnju šta li je. Nadamo se da nije trovanje i zbog ostalih ptica, kaže Miljka Dučić direktor Specijalnog rezervata „Uvac“

 

Prema njenom izgledu i težini, ističe, bila je u dobroj kondiciji i nije izgladnjela jer je kolonija blizu hranilišta. Odašiljač koji je Dobrila ponijela 25. maja na puštanju u prirodu posljednjih dana davao je čudne signale, kao da se, kako kažu, kretala stotinjak metara oko matičnog gnijezda.

 

Kolonija je na Uvačkom jezeru, hranilište u samoj blizini. Znate i sami jesen je i po seoskim domaćinstvima vrše se klanja stoke a stočni otpad izbacuje se u blizini gdje je i ona nađena. Ja se nadam zaista i ne bih ni da izgovorim da postoji sumnja ali je velika opasnost za zaštićene životinje, sve životinje ali i ljude trovanje kojeg ima više u sjevernim dijelovima zemlje, u Vojvodini zbog neadekvatne upotrebe pesticida.

 

O umiljatoj i pitomoj ženki bjeloglavog supa počelo se govoriti prošle godine, kada je nestala, a nakon nekoliko mjeseci, u dosta lošem stanju, pronađena u Turskoj. Povratak u matičnu koloniju na Uvcu pomogao je ambasador Turske Tanžua Bilgiča, a „Turkiš erlajns“ obezbijedila besplatan prijevoz za Dobrilu do Beograda. Turska avio-kompanija snimila je  i dokumentarni film o njenom nesvakidašnjem putovanju avionom.