Borba protiv nasilja nad ženama nema alternativu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom Međunarodne manifestacije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ Ženska mreža SPP-a organizovala je tribinu “ Stop nasilju nad ženama“ koja je održana u sali resotrana “Lane” u Sjenici. Ovom tribinom ali i drugim događajima Stranka pravde i pomirenja se pridružuje globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama u cilju širenja svesti domaće javnosti o nasilju nad ženama i ohrabrivanja žrtava i svjedoka da nasilje prijave nadležnim institucijama.

“Ako jednom učini nasilje, učiniće ga opet. Većina, nije u svim slučajevima isto. Sistem nam je u tom dijelu zakazao. To što smo ga poslali u zatvor na godinu dana, tamo ga nisu naučili da ne treba kada izađe da ponovi nasilje. Prosto ne možemo a da se ne bavimo nasilnicima uz primarno bavljenje žrtvama. Sa ovog mjesta poručujem da smo svi odgovorni”, kazala je predsjednica Ženske mreže SPP-a, Jasmina Nikšić.

O ovom društvenom problemu na tribini su govorili predstavnici institucija koje pomažu žrtvama nasilja.

“Apelujemo na sve koji imaju saznanja onporodičnom nasilju, da prijave policijskoj upravi, policijskoj stanici ili na dobro poznate brojeve telefona. Može da se prijavi i anonimno, saznanje o izvršenom krivičnom djelu tj o nasilju”, dodaje predstavnik Policijske uprave Sjenica, Nermin Hadžifejzović.

Predsjednica Ženske mreže u Sjenici je kroz svoje izlaganje istakla opšte probleme i karakteristike nasilja.

“Žene ne treba da se plaše da će ako iznesu podatke o tom nasilju ili nasilniku, biti izložene još većem nasilju. Muškarcu se tada daje do znanja da ima neko iznad nje, da ima neko iznad njega i da je tu zakon koji je štiti kao i to da je nasilje zločin”, naglašava predsjednica Ženske mreže SPP-a Sjenica, Berina Ćućović.

Alma Čolović Međedović je govorila o rodno zasnovanom nasilju iz ugla psihologa.

“Ono što mi možemo da uradimo jeste da saslušamo osobu, da je podstičemo da priča o nasilju, da joj vjerujemo i da budemo podrška za planove za budućnost. Nikako da dajemo gotova rešenja i da govorimo da ga ostavimo, da ne trpimo. Najbitnije da smo podrška i da osoba ima dovoljno dobru informisanost o svojim pravima. Nije samo rešenje da osoba ode iz braka već šta da radi posle toga. Čitav sistem se mora umrežiti, da ona ima podršku kako bi nastavila sa svojim životom”, konstatovala je psiholog, Alma Čolović Međedović.

Jasmina Hodžić kazala da su vrata centra za socijalni rad svima otvorena, da se u centru mogu dobiti sve informacije o načinima podrške i pomoći žrtvama nasilja.

“Nasilje je generalno teška tema. Smatram da bi mnogo više svi trebali da radimo na tome posebno saradnja koja nije na dobrom nivou ni policije ni centra za socijalni rad. Jednostavno, neophodna je mnogo veća komunikacija i pomoć u izradi posebnih programa da se zaštiti i pomogne žrtvi nasilja”, završava Jasmina Hodžić iz centra za socijalni rad.

Posle tribine prisutni su mogli da postave pitanja temu nasilja nad ženama.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img