Realiziran projekat ,,DEF – Instrument ženske muzičke tradicije Bošnjaka”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Centar za razvojnu politiku i saradnju u partnerstvu sa Kulturno – umjetničkim društvom mladih Novi Pazar otpočeli su snimanje dokumentarnog filma ,,DEF – Instrument ženske muzičke tradicije Bošnjaka”. Iz organizacijskog tima poručuju da je ovo samo početak projekata koji će tradiciju vratiti na velika vrata.

“Ministarstvo Kulture je prepoznalo ovaj projekat koji se treba realizovati ali i finansijski podržati. Ovaj projekat se sastoji iz više djelova. Od istraživanja na terenu u smislu intervjuisanja onih nosioca ovog projekata, a sada krećemo sa djelom za izradu instrumenta a kasnije i sviranje na def-u”, kazala je dr.Naka Nikšić.

Ceo projekat ne bi bio potpun bez starije generacije, kako kažu, koje imaju šta da pokažu i prenesu mladima.

“Što se tiče mene, moje porodice, prijatelja i samog okruženja mi smo uvjek težili o očuvanju tradicije u svim segmentima. Od hrane preko nošnje i uređivanja kuće. Sve ono što prati našu kulturu i tradiciju decenijama”, dodaje Fifa Koca.

Da tradicija još uvjek živi i neguje se, dokaz su mladi koji su i ovaj projekat podržali.

“Ovakva radionice su važne za sve nas a posbeno za nas iz Sandžaka. Našu omladinu posebno interesuju i porodica i tradicija. To je pokazatelj da želimo i nastojimo da brinemo o kulturi i da ćemo je, nadam se, sačuvati”, završava Fatima Hašanin.

O tome kako se zapravo pravi def, šta su imale i starije i mlađe generacije da kažu za našu televiziju, pogledajte u emisiji Tema Dana.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img