San o slobodi, Sandžaku i Bosni živi – poručeno sa svečanosti u ZSD u Holandiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U subotu 30. novembra 2019. godina upriličena je svečanost u Amsterdamu u povodu Dana Sandžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanost je organizirala Zajednice sandžačke dijaspore Holandije.

Pored mnogobrojnih gostiju iz cijele Holandije na skupu su prisustvovali imam iz džemata Selam u Roterdamu Aldin ef. Šahbazović, predsjednik IZ Bošnjaka u Nizozemskoj Samir Mušija, predsjednik BKZ Luksemburg Asmir Bihorac, etnolog Sulejman Aličković, gospođa Naida Ribić i brojni drugi.

Dijaspora je jasna u pogledu međusobne saradnje i intenzivnijeg povezivanja Bošnjaka iz Sandžaka i Bosne kroz IZ i bošnjačka udruženja.

Na svečanosti je predstavljena i knjiga San o slobodnom Sandžaku autora Enesa Nuhovića. O knjizi su govorile gospođa Naida Ribić i gospođa Mina Imširović koje su se osvrnule na značaj prenošenja ideje kroz pisanu riječ koja uz veliki trud i zalaganje jednog dana može biti i realizirana. Zato je važno imati jasnu viziju koja će motivirati ljude da se oslobode straha u borbi za svoje ideale i velike ciljeve. Prisjetile su se kroz suze i rahmetli Halila Džananovića koji je bio veliki prijatelj Sandžaka i koji je svojim knjigama obogatio bošnjačku književnost.

Kao i svi ljudi od vrijednosti Nuhović je uspio da svoj životni tok zabilježi u knjizi na dostojanstven način. Knjiga San o slobodnom Sandžaku inspirirana je velikom ljubavlju prema rodnom kraju i još većem snu koji nazire javu.
Knjigu vrijedi pročitati i uvrstiti u kućnu biblioteku.

Iskreno napisane i izgovorene riječi uvijek dopiru do srcā ljudi:

“I po prvi put, poslije dugo, predugo vremena, kleknuti i poljubiti sandžačku zemlju, natopljenu snovima, strahovima, molitvama i patnjama nedužnih Bošnjaka!” (San o slobodnom Sandžaku)

Na svečanosti se obratila i Majda Rustemagić osoba koja je po riječima Enesa Nuhovića uvijek pružala veliku i nesebičnu podršku ZSD- Holandije. Majda Rustemagić je bila osam godina predsjednica Fondacije Selamet, jedan period predsjednica IZ Bošnjaka u Nizozemskoj, a sada sabornica Islamske zajednice u BiH iz Okruga Benelux, Velika Britanija i Irska.
Prisutnima je predstavila rad Fondacije Selamet koja djeluje u okviru IZ Bošnjaka Nizozemske kao i značaj pružanja podrške kroz stipendiranje učenicima i studentima iz Bosne i Sandžaka u njihovom školovanju i obrazovanju. Također je predstavila novu predsjednicu Fondacije Selamet Editu Juković koja je u januaru preuzela od Majde Rustemagić ovaj časni emanet.

A. B. SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img