Home Vijesti Dr. Zukorlić: Poreske olakšice osigurati selima i omladini

Dr. Zukorlić: Poreske olakšice osigurati selima i omladini

394
0

Skupština Srbije nastavila je danas razmatranje seta poreskih zakona kojima se predviđa rasterećenje privrede i smanjenje poreskog opterećenja rada. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić kazao da temu poreskih olakšica smatra veoma važnom, te da je od velikog značaja fokusirati stratešku kategoriju u tome smislu i šta je to “slabi trbuh društva” u razvojnom pogledu.

– Bolna tačka ili slabi trbuh ovog društva jeste iseljavanje stanovništva. Ovog trenutka kao da izgleda nemoguće zaustaviti negativna migracijska kretanja, međutim hajmo pogledati neke primjere u ne tako dalekoj prošlosti. Jedan od najdrastičnijih primjera jeste Republika Irska koja je 70-tih godina bila zemlja sa najvećim stepenom negativnih migracijskih kretanja, sada nakon jedne veoma teške ali uspješne i kvalitetne borbe, Republika Irska je postala zemlja useljavanja. Ukoliko pogledamo na šta je tamošnji sistem stavio akcenat u pogledu zaustavljanja a potom i okretanja smjera migracija u pozitivnome smislu vidjećemo da je to paket mjera razvojne prirode ali akcenat je na selu. Dakle, tamo gdje je krenula negativna migracija, tamo je početak rješenja. Ljudi su prvo krenuli da se iseljavaju sa planinskih, seoskih, brdskih prostora pa polako silazili u nizine a onda iz nizina ka gradovima a onda iz gradova prema vani. Dakle, tamo gdje počinje problem po prirodi stvari tu počinje i rješavanje toga problema. Zato je moja ponovna sugestija da razmotrimo u bliskoj budućnosti i ozbiljno pripremimo paket mjera prije svega kroz poreske olakšice gdje ćemo selima iznad 600 metara nadmorske visine, selima sa teškim životnim uslovima osigurati poreske olakšice ako treba i potpuno ih osloboditi proreza čime ćemo zapravo jednu razvojnu energiju usmjeriti tamo gdje je problem počeo. Svakako da i nizinska sela u određenoj mjeri treba stimulisati kroz poreske olakšice. Dakle, nama je selo slabi trbuh i omladina je dio slabog trbuha. To je drugi dio teme na koji treba staviti fokus kroz mjere poreskih olakšica za početnike u biznisu, za mlade ljude, za mlade bračne parove o čemu smo i u ranijim prilikama govorili ali ne želim odustati od ovoga.

Dr. Zukorlić kazao da podržava izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

– Raduje to što imamo napredovanje kapaciteta ovog fonda, ali ovo društvo i država će biti na zelenoj grani kada dođemo u situaciju da izdvajanja kroz osiguranje za PIO fond zapravo bude izdvajanje za budućnost a zapravo aktuelno toršenje za penzije bude iz prošlosti. To djeluje utopijski ali ja vjerujem da je to moguće ukoliko se nastavi zacrtanim trendom i tempom razvoja.