Home Vijesti Dr. Fehratović uputio zahtjev: RTS da bolje predstavalja Bošnjake

Dr. Fehratović uputio zahtjev: RTS da bolje predstavalja Bošnjake

426
0

Poslanici u Skupštini Srbije razmatraju i izmjenu Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović obraćanju poručio da i Bošnjaci imaju obavezu plaćanja pretplatu, ali isto tako imaju i pravo da budu predstavljeni na javnom serivsu.

“Ono na šta ću ja staviti fokus jeste taksa privremene naplate za RTS odnosno Javni servis. Svakako je to obaveza svih građana, međutim, iz te obaveze proističu i prava svakoga građanina koji ulaže u javni servis. Na taj način postaje dio sve ukupnoga sistema koji finansira razvoj javnog infromativnog servisa.

Prava građana koji ulažu u RTS moraju biti ispoštovana jer u R. Srbiji živi većinski i manjinski narod. Kako kaže dr. Fehratović, preko 30% ukupnog stanovništva čine nacionalne zajednice ali njihova vidljivost i zastupljenost na na RTS-u je skoro pa nikakva.

– Mi imamo nažalost, samo jednu emisiju koja tretira manjine a to je emisija “Građanin”. Sve ostalo nekako nije vidljivo i vrlo često ne odražava niti kulturu, tradiciju, kao i stvarnu sliku tih 30% ukupnih građana R. Srbije. Savjet RTS-a kao i sam RTS, imaju neustavni odnos prema pokušaju formiranja redakcije na bosanskome jeziku gdje se oglušila o Ustav, zakon, ali i poštivanje prema mišljenjima koja su i protiv Ustava i protiv zakona. To nije dobra poruka za sve građane R. Srbije, a niti dobra poruka za pripadnike manjinskih zajednica i naroda. Zaista smatramo da u tom nekom reformitičkom smislu treba poraditi na tome i da tu pretplatu za RTS svi podjednako plaćaju. Kao takvo, stiču pravo da budu predstavljeni u najboljem mogućem obliku”.

 

Ono što je vidljivo, posebno nama, koji ne dolazimo iz velikih centara, jeste mnogo manja zastupljenost regiona, gradova i opština a koji su izvan centralnoh djelova R. Srbije u svakodnevnim programima, kazao je dr. Fehratović.

– Bez ikakvog kontinuiteta, predstavljanje posebno kulturnih i obrazovnih događaja a kojih ima jako puno. Prošlih 15 dana, imali smo bar jedno 30 različitih manifestacija u regionu Sandžaka. Niti jedna od tih manifestacija nije predstavljena makar sekundom na RTS-u. Sve su to manifestacije koje su se ticale kulture, umjetnosti, informisanja, književnosti. Ovo govorim iz perspektive Bošnjaka, zato što pripadam toj nacionalnoj zajednici i znam da vrlo često nije predstavljena niti kultura niti manifestacije koje organiziraju druge nacionalne zajednice. Ako plaćamo pretplatu RTS-a kao i svi ostali građani, kroz naš udeo, treba da imamo sadržaj na predstavljanje kulture, tradicije i svega onoga što čine nacionalne zajednice. Time bi se doprinelo i boljem razumijevanju među narodima ove države a to bi na kraju bila prava i realna slika R. Srbije kao države multikulturalne, multietničke i multinacionalne države, završava dr. Fehratović.