Home Vijesti Na IUNP-u zajedničkim snagama protiv nasilja nad ženama

Na IUNP-u zajedničkim snagama protiv nasilja nad ženama

465
0

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru održana Tribina povodom 16 dana aktivizma protiv nasillja nad ženama. Učesnici predstavnici Policijske uprave, Savjeta za rodnu ravnopravnost Grada Novog Pazara, kao i brojni gosti, profesor, studenti Internacionalnog.

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru kao institucija koja se u svom aktivnom djelovanju suprostavlja svim vidovima diskriminacije i pošastima savremenog društva i ovaj put pridružuje se aktivnostima u okviru događaja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koje se obilježava u više od stotinu zemalja svijeta.

– Govoriti o nasilju nad ženma jako je bitno i veoma je važno da svi pojedinačno uzmemo učešće. Bez obzir što možda tvrdimo da nasilja ima ili nema nasilje jeste prisutno i svakog dana vidimo u medijima da sve više žena trpi nasilje. Tako da mi je jako drago što ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru možemo obilježiti ovaj vid aktivizma ne samo kad je u pitanju nasilje nad ženama već i druge oblike neljudskog ponašanja u društvu i svijetu uopšte, kazala je prof.dr. Amela Lukač Zoranić, prorektor IUNP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sa svojim odjeljenjem za posebne namjene u ovakvim slučajevima pojasnio i kroz prezetnaciju kakvo je stvarno stanje kroz praksu. Teško jeste, opterećenja mnogo ali sa sadašnjim kapacitetima policija itekako obavlja svoj dio posla.

– Naši kapaciteti trenutno po ovom dijelu posla su zadovoljavajući, imamo obučene ljude, imamo ženske osobe koje smo obučili za ovu vrstu posla, imamo i posebnu kancelariju uređenu prema evropskim posebnim standardima upravo zbog razgovora sa žrtvom, istakao je Veljko Avramović načelnik Odjeljenja policije PU Novi Pazar

– Policija govori o prevenciji jer oni misle da se u tom trenutku ne dogodi nasilje kad je vrlo evidentno da se može dogoditi i kad postoje obrasci nasilničkog ponašanja. Zapravo, u fokusu bi nam trebalo biti razumijevanje prevencije kao odbijanja nasilničkog ponašanja u društvu ili postavljanja nasilja kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja, navodi Zibija Šarenkapić, izvršna direktorica KC DamaD.

– Rješenje je jako jednostavno. To je prosta edukacija koja se mora baviti u nekoliko smjerova- edukacija nadležnih organa koji postupaju sa žrtvom, od trenutka prijave nasilja pa do donošenja presude pa i nakon toga. Problemi koji se javljaju u praksi jasno govore da ta edukacija ili je nedovoljno efikasna ili nemamo dovoljan broj edukovanih nadležnih lica koji postupaju sa žrtvom, kazala je prof. Maida Bećirović Alić.

Prikazan je i film studenata Internacionalnog univerziteta Departmana za pravne nauke pod projektom Unipedija o nasilju nad ženama s jasnom porukom Stop nasilju, prijavite nasilje. Inače, broj za prijavu nasilja je 0800-100-600, a broj za najbržu prijavu 192. Inače, učesnici Tribine povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama bili su predstavnici Policijske uprave, Savjeta za rodnu ravnopravnost Grada Novog Pazara, kao i brojni gosti, profesori, studenti Internacionalnog.