Home Vijesti OEBS: Strah od osvete, sramota i ekonomska zavisnost od partnera glavni razlozi...

OEBS: Strah od osvete, sramota i ekonomska zavisnost od partnera glavni razlozi neprijavljivanja nasilja

309
0

Prema istraživanju OEBS-a tri od deset žena vjeruju da je porodično nasilje nad njima privatna stvar, a skoro četvrtina smatra žrtvu odgovornom ili vjeruje da žrtva često preuveličava tvrdnje o zlostavljanju ili silovanju. To su, poručuju iz OEBS-a nakon sprovedene studije, frapantni podaci. Na ljestvici nasilja nad ženama liderske pozicije zauzimaju Albanija i Srbija. Više od četvrtine ispitanica lično poznaje neku osobu iz porodice i kruga prijatelja koja je bila izložena nasilju nad ženama. Nakon najtežeg fizičkog i/ili seksualnog nasilja, samo 3% žrtava je kontaktiralo žensku sigurnu kuću, a 1% organizaciju za podršku žrtvama. Savjetnica Odjeljenja za demokratizaciju  OEBS-a Zorana Antonijević navodi da nasilje nad ženama  pogađa žene svih uzrasta, bez obzira na visinu ličnih primanja i žene iz  svih delova zemlje.

“Vrlo malo žena koje su doživele nasilje su to prijavile policiji,  zbog sramote, ekonomske zavisnosti, strah od osvete i nepoverenje u službe. Više od četvrtine isitanica lično poznaje neku osobu iz porodice i kruga prijatelja koja je bila iložena nasilju nad ženama. Nakon najtežeg fizičkog i/ili skusalnog nasilja, samo 3% žrtva je kontaktiralo  žensku sigurnu kuću, a 1% organizacuju za podršku žrtvama”, istakla je Antonijević.

Mikaela Turman, šefica kancelarije OSCE-a u Novom Pazaru i koordinator projekta istakla je da joj pripada zadovoljstvo da već drugu godinu za redom, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave Novog Pazara i Savjetom za rodnu ravnopravnost doprinose sprovođenju kampanje:”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

“Ove aktivnosti su dio širih napora koje misija OEBS realizuje u Srbiji na promociji onih obaveza koje proističu  iz rezolucuje Savjeta bezbijednosti UN 1325. Osim ove današnje aktivnosti OEBS već tri mjeseca sarađuje sa predstavnicima lokalnih samouprava Sjenice i Tutina na temu uvođenja principa rodno-odgovornog budžetiranja”, istakla je Mikaela Turman.

Ovo istraživanje predstavlja reprezentativni uzorak od 2023 žene iz Srbije starosti od 18 do 74 godine, kako bi se utvrdila  učestalost i posljedice nasilja. Istraživanje se sprovelo sa ženama  iz različitih sredina – žene iz ruralnih ili urbanih područja i pripadnice manjina u državi Srbiji (Bošnjakinje, Mađarice, Romkinje).

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA